Holdbarhet på julekaker

Mye av årets julebakst kan bakes i god tid før jul, for å unngå stress tett på julestria.

Holdbarhet på julekaker - pepperkaker i et norgesglass.

Holdbarheten på julekaker varierer avhengig av hva du skal bake. Mange av julekakene kan bakes i god tid før jul, men ikke alle. Noen kaker kan fryses ned, og andre ikke. Vi gir deg våre beste tips på oppbevaring av årets julekaker!

 

 

Oppbevaring og holdbarhet på julekaker

Såkalte tørre julekaker har forholdsvis lang holdbarhet og trenger ikke ligge kjølig, men det er allikevel bedre å oppbevare kakebokser med julekakene i en kjølig kjeller eller bod hvis man har dette. Det er alltid litt fett i kakene, og ligger kakene litt kjølig vil fettet ikke harskne så lett og all den god smaken i kakene bevares mye bedre. Faktisk kan man bake denne type julebakst 1 – 2 måneder før jul, så lenge man oppbevarer kakene i en lufttett kakeboks, og aller helst litt kjøligere enn i romtemperatur.

Pepperkakehjerte

Gjærbakst

Lussekatter, julekake, brød og rundstykker og annen gjærbakst egner seg fint å bake opp i god tid før jul. Baksten kan pakkes i tette fryseposer og fryses ned til jul. Frossen gjærbakst har en holdbarhet på ca. 3 måneder. Hveteboller, lussekatter og rundstykker kan tines raskt i ovnen ved å steke de på 125 grader  i ca. 6 – 7 minutter. Da smaker baksten omtrent som om den var nybakt!

PepperkakehjerteSmultbakst

Smultbakst som smultringer, fattigmann og hjortetakk er kakeslag man gjerne lager 2 – 3 uker før julefeiringen starter. Smultbakst bør oppbevares tørt og mørkt, gjerne i kakebokser. Smultringer kan man med fordel fryse ned, da fryseprosessen forlenger holdbarheten som gjør at de holder seg like fine til jul!

Pepperkakehjerte

Marsipan og sjokoladekonfekt

Hjemmelaget konfekt laget av marsipan har lang holdbarhet og kan oppbevares i romtemperatur i minst 4 uker! Marsipanen vil naturlig bli litt hardere utenpå, men vil forbli myk inni. Dyppes konfekten i temperert sjokolade vil den derimot være holdbar holdbar i 2 – 3 måneder. Fylte sjokoladepraliner, altså konfekt med eksempelvis en sjokoladeganache har en holdbarhet på ca. 1 måned og bør helst oppbevares i en temperatur på ca. 10 – 14 grader.

Pepperkakehjerte

Karameller

Hjemmelagde fløtekarameller er en populær julegave å gi bort, og veldig hyggelig å få! Når man lager karameller har den lett for å sukre seg raskt, slik at det blir små “biter” av sukker i karamellen. Vårt tips til deg, er å tilsettes litt flytende glukose når du lager karameller. Da vil sukkerkrystallene holde seg unna lenger! Karamellene bør pakkes inn i papir eller cellofan, og oppbevares best i romtemperatur. Holdbarheten på hjemmelagde karameller er ca. 1 – 3 uker, så disse er kjekt å lage like før jul.

PepperkakehjerteAndre populære kaker til jul

I de senere år er det blitt laget mange andre spennende kaker til jul som Sarah Bernhardt, makroner i fine farger, biscotti og suksessterte for å nevne noe. Fordelen med akkurat disse kakene, er at de kan lages i god tid før jul, fryses ned, og ta opp ved behov under juletiden. Pass bare på at kakene er godt pakken inn så lenge de ligger i fryseren. Hva som er populære kaker å lage til jul, varierer også mye fra sted til sted. Trysilsnipper, døler, bordstabelbakkels, vørtekake og klunser er alle lokale varianter av julekaker med lange tradisjoner.

Pepperkakehjerte

 

Glutenfri julebakst

Mange flere nordmenn er blitt mer sensible eller intolerante mot gluten og det bakes mer glutenfri julebakst enn tidligere. Glutenfri julebakst er nødvendigvis ikke mer vanskelig å lage enn annen julebakst, og ofte smaker det like godt! Et eksempel på dette er våre kjempegode glutenfrie pepperkaker.

 

Senk skuldrene og ha en fin førjulstid!

 

Andre baketips

Scroll to Top