Pizza på grillen

Lær hvordan du steker pizza på grillen. Grill med lokk, pizzastein og en god pizzabunn er selve utgangspunktet. Deretter kommer ditt valg av gode råvarer og et varmt hjerte for hjemmelaget pizza!

En pizza på grillen.

Hjemmelaget pizza på grillen smaker fantastisk godt. Bunnen blir blir sprø og smaken av grill setter sine spor i pizzaen. Et godt utgangspunkt for å lykkes med pizza på grillen, er en grill med lokk, pizzastein og aller helst en pizzaspade. Men, du må selvsagt også lage en god pizzabunn fra bunnen av og ha smakfull topping på.

GRILLING AV PIZZA

For å steke pizza på grillen bør du ha en grill med lokk, slik at pizzaen også blir stekt på toppen. Legg pizzasteinen på risten mens grillen er kald, og fyr opp grillen. Da unngår du at steinen sprekker og den blir god og varm. Enten du bruker en grill med kull eller gass, pass på å ikke fyre opp rett under pizzasteinen. Steinen kan bli for varm og resulterer i en for hardt stekt pizzabunn. Fyr opp rundt steinen slik at det blir en indirekte jevn varme.

Temperaturen på grillen skal være ca. 250 grader og det tar mellom 8-10 minutter å steke pizzaen på denne varmen.

VALG AV PIZZASAUS

Pizzasus strykes på en pizzabunn som ligger på grillen.
Pizzasaus strykes på bunnen når den ligger på pizzasteinen i grillen.

Når du lager hjemmelaget pizza, kan du like gjerne lage en hjemmelaget pizzasaus også. Det smaker friskere med en hjemmelaget saus og det er slettes ikke vanskelig å lage. En fyldig hjemmelaget tomatsaus smaker alltid godt, mens mange elsker en hvit hjemmelaget pizzasaus. Lag sausen mens pizzadeigen hever, så har du den klar når den skal stekes.

PIZZABUNNEN

Når du lager hjemmelaget pizzabunn trenger du kun mel, gjær, salt, (sukker), vann og olivenolje. Du kan bruker helt vanlig hvetemel, men pizzabunnen blir aller best med mel merket med “Tipo 0”. Dette melet gir pizzadeigen unike bakeegenskaper fremfor vanlig hvetemel, men det går selvsagt an å bruke vanlig hvetemel. Vi gir deg flere alternativer til oppskrifter.

Pizzabunn og topping ved grillen.
Ha toppingen klar når du steker pizzabunnen.

OPPSKRIFT PÅ ITALIENSK PIZZABUNN, 4 personer

Italiensk pizza gjenkjennes gjerne med en tynn og sprø pizzabunn og med lite topping. Denne oppskriften er fra vår italienske venn Ettore, som er en mester på italienske pizzaer.

Ingredienser

450 g pizzamel (tipo 0)

50 g durumhvete (kan erstattes med pizzamel)

3 ts sukker

2 ts Idun Mors hjemmebakte – Pizzagjær

3,25 dl lunkent vann (maks 37 grader)

1 ss olivenolje

1 ts salt

Slik gjør du

  1. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt deigen smidig med en eltekrok i ca. 10 minutter. Ha deretter i 2 teskjeer med kaldt vann og elt deigen ytterligere i 2-3 minutter. Elter du for hånd, tar det omtrent dobbelt så lang tid for å få en smidig deig.
  2. La deigen hvile i 30 minutter og del den deretter opp i fire like store deigemner. Dekk til emnene og la de forheve i ca. 60 – 90 minutter.
  3. Har du ikke fyrt opp grillen enda, gjør det nå. Husk å legg pizzasteinen på grillen, slik at den varmes sakte opp. Grillen skal bli være ca. 250 grader varm når du steker pizza. Lag i mellomtiden pizzasaus, riv osten på et rivjern og ha resten av fyllet i noen skåler slik at dette er klart til senere.
  4. Etter heving, form deigemnene ut med hendene til tynne pizzabunner og legg på to stekebrett med bakepapir inntil videre. Ha godt med mel på bakepapiret og la bunnen være tildekket med rene kjøkkenhåndkler slik at de ikke tørker ut.
  5. Ta med pizzabunnene ut til grillen. Bruk en pizzaspade og flytt en pizzabunn over på den varme steinen. Pass på – den er gloheit. Har du ingen pizzaspade, rull pizzabunnen forsiktig rundt en kjevle og legge bunnen over på pizzasteinen.
  6. La bunne steke i 1 minutter. Smør på et tynt lage med pizzasaus og legg på resten av fyllet. Ha lokket igjen og stek pizzaen i ca. 8 – 10 minutter.
  7. Nyyyyt!

LES OGSÅ: Se om pizzadeigen blir bedre om du velger pizzagjær

OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSPIZZA, 6 personer

Surdeigspizza har en god karakterisk smak og konsistens som tar pizzaen til nye høyder. I denne oppskriften bruker vi bakeklar surdeig som gjør at du kan bake pizzaen med det samme. Ønsker du selv å lage surdeigen fra bunnen av, kan du se oppskriften på fin surdeigsstarter.

Ingredienser

780 g Pizzamel (tipo 0)

3 ts Idun Mors hjemmebakte – pizzagjær

1 pose Idun Mors hjemmebakte – Ekte surdeig av fullkornshvete

5 dl kaldt vann

1 ss olivenolje

1,5 ts salt

2 ss sukker

Fremgangsmåten er den samme som for italiensk pizza, bortsett fra at denne oppskriften er til ca. 6-7 personer.

SE OGSÅ: Oppskrifter grov pizzabunn og bunner med vanlig hvetemel

PIZZAFEST

Alle elsker pizza og byr du på hjemmelaget pizza stekt på grillen, byr du på uforglemmelige minner. Lag gjerne klart skåler med forskjellig typer topping, slik at gjestene dine selv kan legge på det de liker best.

Dame spiser pizza som ligger på en tallerken.
Pizza fra grillen bør nytes mens den er nystekt!

Pizzadeigen kan gjerne lages dagen i forveien og kaldheves i kjøleskapet natten over. Et par timer før gjestene kommer, sett deigen tildekket på kjøkkenbenken til den er romtemperert. Del deigen opp i emner à ca. 200 gram. Form til bunner med hendene (eller en kjevle), stable de på en tallerken med matpapir i mellom og sett de tildekket i kjøleskapet til gjestene kommer.

Fyr opp grillen med pizzastein og la gjestene lage hver sin pizza på grillen.

Ha en flott sommer og nyt den med pizza på grillen!

Andre baketips

Scroll to Top