Perfekt sukkerbrød

Marengs kan lages på forskjellige måter – visste du det? Et perfekt sukkerbrød er ikke alltid like lett å få til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli jevn i høyden og ikke for tørr. Det er mange ting å huske på, men her gir vi deg våre beste kaketips for en vellykket bunn!

Nystekt sukkerbrød på en bakerist.

Eggedosisen blir ikke stiv

Ofte skal man enten røre smør og sukker hvitt, piske eggedosisen stiv eller vispe kremfløte til krem. De fleste har bare ett par visper og mange av oss skyller bare av vispene innen de brukes på nytt. I de aller fleste tilfellene er dette bra nok hvis du bruker rennende varmt vann! Når det gjelder å få eggedosisen eller eggehvitene stive, må vi bruke helt rent utstyr. Fettet legger seg som en usynlig hinne på vispene eller i bollen. Dette hindrer egget til å la seg piske stivt. Vask derfor alltid vispene i godt varmt såpevann på forhånd – først da slipper du å være redd for at eggedosisen ikke blir stiv nok. Husk at eggedosisen skal piskes til den er nesten helt hvit. Dette tar omtrent 10 minutter på middels hastighet i en kjøkkenmaskin.

 

Skyll alltid utstyr i varmt såpevann!

Ovnen

Husk å forvarme stekeovnen innen du starter med å lage sukkerbrød, slik at ovnen er varm når du er klar til å steke bunnen. Det er nemlig viktig at du setter kakeformen rett inn i en varm ovn. Glemmer du det og formen med røre blir stående for lenge på benken, går luften du har pisket inn ut igjen. Oven forvarmes til 175 grader og bunnens stekes på midterste riller ca. 30 – 40 minutter. Se filmen av Baker- og Konditorlandslaget på hvordan et perfekt sukkerbrød lages.

 

 

Høy og fin kakebunn

Eggedosis som er pisket av romtempererte egg, blir luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet. Har du glemt å ta dem ut, kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann og la dem ligge der noen minutter før du bruker de. Man kan også velge å ha en bolle med eggene og sukker over et vannbad. Da løser sukkeret seg opp før piskingen. Kok opp vannet og sett kjelen til siden, slik at vannet ikke koker.

For å på et perfekt sukkerbrød som er lett og luftig, må eggedosisen være stivpisket og den skal ha en lys gul farge. Regelen sier at en skal kunne skrive “Ole” med vispene i eggedosisen. Det er et tegn på at eggedosisen har fått maksimalt med luft inn i røra og luft spiller en viktig rolle i all kakebakst. Det som skjer er at luften utvider seg i varmer og gjør at kaken hever seg.

 

 

Pisk eller slikkepott

Når du er kommet så lang at eggedosisen skal blandes med det tørre, er det viktig å gjøre dette med en slikkepott. På den måten kan du være sikker på å få blandet alt godt nok sammen.

Romtempererte egg = luftig eggedosis

 

 

Smurt kakeform

Smør kakeformen godt med smør, ha i litt mel og vend rundt slik at melet fester seg på flatene. Hell ut overflødig mel, og hell kakerøra i formen. Kle bunnen av formen med bakepapir innen røra helles i formen. På den måten er det enklere å løsne sukkerbrødet fra kakeformen etter steking.

 

 

Krater i kaken

Mange opplever en eller annen gang at kaken faller ned på midten under eller etter steking, og drømmen om en perfekt sukkerbrød forsvinner. Under steking stivner protein-nettverket i kaken, og dette er synlig som «små bobler» i sukkerbrødet. Dersom protein-nettverket ikke har fått stivnet nok og kaken tas ut for tidlig, vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt.

Dette kan unngås ved å kontrollere kaken med en trepinne før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg kakerøre på pinnen, bør kaken steke litt lenger. Pass bare på at du ikke åpner døren før det er gått ca. 25 – 30 minutter, da trekk gjør at kaken også kan falle sammen.

Ved å følge med på kaken under steking, kan du også se når den begynner å løsne fra kanten av formen. Det kan også være lurt å slå ned varmen på stekeovnen til ca. 160 grader når kaken har fått ønsket høyde. Den stekes deretter videre på den lave temperaturen til kakebunnen er ferdig stekt. Frys gjerne ned kakebunnen. Det er lettere å dele en halvfrossen kakebunn!

 

Er pinnen tørr når du drar den ut av kakebunnen, er den ferdig stekt!

 

Ovnen

Alle stekeovner steker forskjellig! Derfor er temperatur og tid bare veiledende i oppskrifter du finner på vår og andre sine sider. Steketemperaturen avhenger også av om du bruker varmluft eller vanlig over/undervarme. Gjør deg heller kjent med din egen ovn mest mulig vellykket resultat. Opplever du at sukkerbrødet er blitt tørt i kanten, senk temperaturen eller ta ut kaken etter kortere steketid neste gang for å få et bedre resultat. Omtrent 5 minutter etter at bunnen er stekt, legg bunnen opp ned på et bakepapir. Da bevares saftigheten i bunnen bedre, og man får en flat topp og bunn. La papiret i bunnen være på til kaken er helt avkjølt.

 

 

Ikke smør bunnen

Bakepapir skal kun benyttes i bunnen av formen og ikke langs kanten. Man skal heller ikke smøre kantene med smør, uten å ha melet kanten til slutt. Deigen skal ha mulighet til å heve og feste seg til kanten når den stekes, og smør alene på kantene hindrer dette.

 

 

Oppskrift

Når du nå har lest vår beste baketips, forventer du sikker å bake et perfekt sukkerbrød ved første forsøk. Det finnes mange oppskrifter, og noen er med potetmel og andre uten. Uansett valg, er baketipsene verdt å få med seg innen man setter i gang.

KLAR FOR Å BAKE? -få oppskriften på sukkerbrødet her!

 

Lykke til med bakingen!

Andre baketips

Scroll to Top