Forskjellige typer tørrgjær - hva er forskjellen?
Test av tørrgjær
Utviklet etter ditt behov
Vi som leverandør av tørrgjær i det norske markedet er stolte av å kunne tilby forskjellige type gjær etter ditt behov.
Tørrgjær original som var den første tørrgjæren på markedet, og denne har vært på markedet i mange år. Tiden forandrer seg, og det gjør også vår bakevaner. I 2005 lanserte vi tørrgjær for søte deiger. Denne tørrgjæren er utviklet med en annen gjærstamme enn den originale, og lever bedre i sukker og fettholdige deiger. Det er derfor denne gjærtypen hever 25 % raskere i bolledeiger som inneholder mer fett og sukker. Pizzagjær kom først i butikkene for noen få år siden, og denne gjærtypen er utviklet på en gjærstamme som gjør at deigen blir mer elastisk og “slapper” mer av. Det er derfor pizzadeig bakt med pizzagjær er lettere å forme, uten at den trekker seg tilbake.
Deklarasjon
Det som kan virke merkelig for mange, er at det står det samme i deklarasjonen (ingredienser) på alle tørrpakningene. Årsaken til at det står det samme er at det er svært vanskelig, om ikke umulig, å deklarere encellede organismer.
Produksjon av en gjærstamme, starter med bare 10 milligram encellede organismer. Disse vokser seg til hele 150 tonn gjær i løpet av en uke. Det er måten gjærstammen er dyrket frem på hos de aller første milligrammene, som bestemmer hvor sterk den blir og dermed hvilken gjærtype man ender opp med.
Innsikt
Test av tørrgjær
Siden de øvrige typene med tørrgjær ble lanser i markedet, har det oppstått litt forvirring på hvilken type som er best å bruke til hva. Tørrgjærtypene er blitt satt på prøve mange ganger, og sist ble den testet av Matkontrollen (TV 2) i oktober 2018 – les artikkelen “Valget av gjær betyr mer enn hva du tror”.