Search
Close this search box.

Bake med barn

Det å bake med barn er en fin aktivitet å gjøre sammen – og barna elsker det! Slipp dem til på kjøkkenet og du blir imponert over hvor mye de får til. En felles bakedag for barn og voksne er en fin tradisjon og alle vet jo at kaker og boller smaker mye bedre når du har bakt dem selv. Bruk enkle oppskrifter og lag verdens beste bakedag sammen med barna!

Med noen gode råd er det gøy å bake med barn!

bake med barn

Sett i gang!

De fleste barn synes det er spennende å se hva som skjer på kjøkkenet, enten det lages middag eller bakes kaker. Fra 4-5 års alderen kan de fleste delta aktivt, og jo større de blir, desto mer kan de gjøre.
Barn er forskjellige, men de fleste kan hjelpe til med å:
  • Finne frem ingredienser.
  • Måle opp riktig mengde.
  • Blande ingredienser til deigen.
  • Forme kreative boller.
  • Rydde og vaske opp etter bakingen.

Start med gjærbakst!

Gjærbakst er den beste introduksjonen til kjøkkenet for de aller fleste. Baking er relativt enkelt, har få ingredienser, og resultatet blir alltid supergodt! Dessuten synes mange barn det er spennende å følge med når deigen heves. Finn gjerne frem alle ingredienser og alt av utstyr på forhånd, så er det lett for barna å sette i gang. Det kan være vanskelig å holde konsentrasjonen på topp en hel bakedag, men det er mye lettere hvis alt står på bordet og ikke inne i skuffer og skap.
bake med barn

Enkle oppskrifter

De fleste velger nok å lese oppskriften høyt når de skal bake med barn. Det er ikke dumt, for det er da lettere å passe på at de gjør hvert enkelt steg riktig innen de går videre til neste punkt. Vil du gi barna en ekstra utfordring, kan du la dem følge enkle oppskrifter selv. Selv om barnet ikke kan lese, kan de følge oppskrifter – alt du trenger å gjøre, er å tegne boller, redskaper og ingredienser og antall skjeer og kopper som skal i deigen. Da blir det enda morsommere å «bake selv».

Bruk gjerne en enkel bolleoppskrift til å starte med!

Brent barn skyr ilden

Skal barna trives på kjøkkenet, må de være trygge. Det betyr ikke at du må holde dem langt unna stekeovn og kokeplater, men at de må lære å være forsiktige med varme. Får de med seg gode rutiner allerede nå, blir de enda tryggere på kjøkkenet senere. Og husk – øvelse gjør mester!

Den perfekte bollen

Barn og voksne er ikke alltid enige om hvordan en perfekt bolle skal se ut. Du tenker kanskje at den skal være rund og symmetrisk, mens barna foretrekker sannsynligvis boller som ser ut som en katt, en marsboer, en prinsesse eller et magisk sverd. Det morsomste med baking er jo det å forme til figurer og lage sine egne personlige boller. Bollene smaker godt uansett fasong!

Vær tålmodig og skryt av barna når de er kreative – så kan du skryte litt ekstra av dem når de lager fine runde boller. Husk også at barna blir stolte hvis de får ha med egne boller til barnehagen eller skolen, og at barna må få lov til å servere egne boller når dere har gjester. Uansett hvordan bollene blir, er det viktig at vi voksne ikke går inn og endrer på det barna har gjort. Da er det bedre at dere deler deigen mellom dere, og at du får lage noen voksen-boller som er akkurat så runde som du vil ha dem.

bake med barn

Det er smaken som teller!

Hvem skal rydde og vaske opp?

Du kan regne med at barna både roter og griser litt mer på kjøkkenet enn når du selv baker, men dette hører med til en ordentlig bakedag! Uansett, er ingen selvfølge at det er du som skal rydde og vaske opp. Barna kan absolutt hjelpe til med både rydding og oppvask. Det beste er om de lærer å rydde og vaske opp underveis. Da er det mye lettere å rydde opp til slutt, og dessuten går selve bakingen også mye lettere. Gjør det til en vane at alle hjelper til å rydde og vaske mens bollene står i ovnen, slik at det blir en naturlig del av bakingen.

Ha en fin bakedag, og husk at det å bake med barn er en aktivitet de sjelden glemmer!

Oppskrifter man kan bake med barna

Andre baketips

Scroll to Top