Kornsorter i Norge

Våre kornsorter
Kornsorter det dyrkes aller mest av i Norge er bygg, havre, hvete og rug.
Korn er frukt fra grasfamilien og dyrkes til føde for mennesker og dyr. Mel deles opp i fem hovedkategorier – siktet mel, sammalt mel (fint/grovt), helkorn, kli og kim. Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt. Det finnes også en rekke økologiske varianter mel av hvete og spelt.
Grovt og fint sammalt mel er malt av hele kornet, og forskjellen er utmalingsgraden på melet. Grovt mel inneholder mer av de viktige næringsstoffene enn hva det fine melet gjør, siden det er malt av hele kornet. Det er derfor grove brød er sunnere enn de fine brødene.
Korn og melprodukter er svært viktige kilder til vitaminer og mineraler som eks. jern og sink.
Hvete

Bygg

Havre

Rug

Spelt
Spelt eller dinkel er nært beslektet av hvete. Den males opp til siktet spelt og sammalt spelt. Dette melet kan erstatte hvetemel i alle slags bakverk og matretter. Speltmel oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn i hvetemel. En gjærdeig med mye spelt, tåler derfor ikke å bli eltet for mye da glutennettverket kan svekkes. Kornet har et høyere innhold av proteiner enn i hvetekornet. Det sies at spelt skal ha et høyere innhold av jern, sink, kobber og magnesium. Det er hovedgrunnen til at denne kornsorten på folkemunne anses å være sunnere og er den største årsaken til at den er blitt så populær. Spelt inneholder gluten og de som har cøliaki bør av den årsak ikke spise spelt.

Hvetekli og hvetekim
Oppskrifter med de ulike kornsortene
Andre baketips
- Alle
- Baketips
- Alle
- Baketips