Dansk rugbrød
Dansk rugbrød er kanskje det sunneste brødet man kan spise. Denne oppskriften er 100 % grovt med det høye innholdet av rugmel, og i tillegg bruker vi surdeig som gir rugbrødet den smaken det skal ha.

porsjoner3
Ingredienser
Deig:
- 11 dl kaldt vann
- 475 g sammalt rugmel, fint
- 325 g sammalt rugmel, grovt
- 215 g rugmel, siktet
- 300 g solsikkekjerner
- 4 ts salt
- 45 g maltekstrakt, flytende
- 15 g fersk gjær original
- 300 g Idun Mors Hjemmebakte - Surdeig av fullkornshvete
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt deigen sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 15 minutter. Dette er en løs deig, så ikke bli skeptisk.
- Dekk bollen med plastfolie og forhev deigen i ca. 60 - 90 minutter på kjøkkenbenken.
- Smør 3 brødformer à ca. 1,5 ltr og fordel deigen i formene med en sleiv eller øse. Jevn ut toppen på brødene med baksiden av en spisesskje.
- Dekk formene med plastfolie og etterhev brødene i 60 minutter.
- Forvarm i mellomtiden stekeovnen din til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Sett brødene inn på nederste rille i ovnen, og senk temperaturen til 180 grader. Stek brødene i ca. 50 - 60 minutter. Brødene er ferdige når de har en kjernetemperatur på 98 grader. Bruk gjerne et steketermometer på slutten av steketiden for å sjekke temperaturen.
- Ta rugbrødene ut av formen og avkjøl på rist.