Search
Close this search box.

Lyst rugbrød

Hjemmelaget lyst rugbrød er populært, blant annet til julefrokosten! Brødet smaker kjempegodt sammen med sursild, lun leverpostei eller kald ribbe.
Oppskåret lyst rugbrød på en trefjøl.
porsjoner2

Ingredienser

DEIG

Fremgangsmåte

  • Start med å ha det grove rugmelet i en bolle. Slå deretter i kokende vann over rugmelet og la blandingen stå å svelle tildekket i ca. 20 minutter på kjøkkenbenken.
  • Hell den kalde melken over i en bakebolle for kjøkkenmaskin, smuldre i gjæren og rør ut til den er oppløst. Tilsett rugblandingen og de øvrige ingrediensene.
  • Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 12 minutter på lav hastighet og 3 minutter på middels hastighet. Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 45 minutter. Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du selvsagt elte deigen sammen for hånd. Dette krever litt lenger eltetid før deigen er like smidig.
  • Del deigen i to like store deler på en ren kjøkkenbenk, form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev brødene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
  • Pensle brødene med vann og stek de på nederste rille i ovnen i ca. 40 - 45 minutter. Avkjøl de lyse rugbrødene på en bakerist etter steking.

Notes

Baketips!

Ved bruk av Idun Mors hjemmebaket - Ferskere bakst, vil brøde holde seg ferskt og fint lenger.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top