Lyst rugbrød
Hjemmelaget lyst rugbrød er populært, blant annet til julefrokosten! Brødet smaker kjempegodt sammen med sursild, lun leverpostei eller kald ribbe.
![Lyst rugbrød](https://www.idun.no/wp-content/uploads/sites/49/2018/08/Lyst-rugbrod-bredde-1024x669.jpg)
porsjoner2
Ingredienser
Deig
- 300 g rugmel (grovmalt)
- 3 dl kokende vann
- 4 dl kulturmelk
- 50 g Idun Fersk Gjær Original
- 370 g hvetemel
- 120 g rugmel (finmalt)
- 1 ss Idun Ferskere Bakst (valgfritt)
- 3 ss Raps- eller solsikkeolje
- 1 ss flaksalt
Fremgangsmåte
- Start med å ha det grove rugmelet i en bolle. Slå deretter i kokende vann over rugmelet og la blandingen stå å svelle tildekket i ca. 20 minutter på kjøkkenbenken.
- Hell den kalde melken over i en bakebolle for kjøkkenmaskin, smuldre i gjæren og rør ut til den er oppløst. Tilsett rugblandingen og de øvrige ingrediensene.
- Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 12 minutter på lav hastighet og 3 minutter på middels hastighet. Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 45 minutter. Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du selvsagt elte deigen sammen for hånd. Dette krever litt lenger eltetid før deigen er like smidig.
- Del deigen i to like store deler på en ren kjøkkenbenk, form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev brødene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Pensle brødene med vann og stek de på nederste rille i ovnen i ca. 40 - 45 minutter. Avkjøl de lyse rugbrødene på en bakerist etter steking.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Ferskere Bakst, vil brøde holde seg ferskt og fint lenger.
Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker