Lyst rugbrød
Hjemmelaget lyst rugbrød er populært, blant annet til julefrokosten! Brødet smaker kjempegodt sammen med sursild, lun leverpostei eller kald ribbe.
porsjoner2
Ingredienser
DEIG
- 300 g rugmel, grovmalt
- 3 dl kokende vann
- 4 dl kulturmelk
- 50 g fersk gjær, original
- 370 g hvetemel
- 120 g rugmel, finmalt
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 3 ss nøytral olje, eks. raps eller solsikkeolje
- 2 ts salt
Fremgangsmåte
- Start med å ha det grove rugmelet i en bolle. Slå deretter i kokende vann over rugmelet og la blandingen stå å svelle tildekket i ca. 20 minutter på kjøkkenbenken.
- Hell den kalde melken over i en bakebolle for kjøkkenmaskin, smuldre i gjæren og rør ut til den er oppløst. Tilsett rugblandingen og de øvrige ingrediensene.
- Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 12 minutter på lav hastighet og 3 minutter på middels hastighet. Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 45 minutter. Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du selvsagt elte deigen sammen for hånd. Dette krever litt lenger eltetid før deigen er like smidig.
- Del deigen i to like store deler på en ren kjøkkenbenk, form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev brødene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Pensle brødene med vann og stek de på nederste rille i ovnen i ca. 40 - 45 minutter. Avkjøl de lyse rugbrødene på en bakerist etter steking.