Vørterbrød
Vørterbrød (vørterkake) er et brød som bakes med rugmel og vørterøl for å få den karakteriske smaken som vørterbrød skal ha. Den bakes ofte til jul og serveres gjerne med godt smør og brunost eller syltetøy.
porsjoner2
Ingredienser
Fordeig
- 100 g sammalt rug (fint)
- 2 dl vørterøl
- 10 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
Hoveddeig
- 1 dl vørterøl
- 350 g hvetemel
- 2 ts salt
- 100 g siktet rugmel
- 100 g mørk sirup
- 40 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
- ½ ts malt nellik
- ½ ts malt kanel
- ½ ts malt svart pepper
Fremgangsmåte
Fordeig
- Rør ut gjæren i kaldt vann i en bakebolle for kjøkkenmaskin, tilsett rugmelet og rør raskt sammen til en litt løs deig. Elt deigen med eltekrok i 10 minutter. Ha deigen over i en ren bolle, dekk til med plast og la deigen heve i 2 timer.
Hoveddeig
- Ha alle ingrediensene i bakebollen sammen med fordeigen, og elt på lav hastighet i 15-20 min. Er deigen fast? Tilsett 1/2 dl vørterøl mens du elter. Elt til deigen slipper bollen.
- Dekk bollen med plastfolie eller en tallerken og la etterheve i 1 time.
- Del deigen i to og form til to stramme, runde kaker.
- Sett på plate og etterhev i ca. 1 time til dobbel størrelse.
- Spray /pensle med vann, dryss på litt mel på toppen og lag et kryss med en skarp og tynn kniv eller gammeldags barberblad.
- Stek et hakk ned fra midten på 220 grader i 10 minutter. Skru deretter ned ovnen til 180 grader og stek videre i ca. 20 min til. Avkjøles på rist.
Servering
- Servergjerne med smør og brunost.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Luftigere Bakst, blir kakene enda mer luftige og produktet Ferskere bakst gjør at vørterkakene holder seg ferske og fine lenger. Kakene er godt egnet til å fryses ned, men husk å bruke en tett frysepose.
Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker