Omregning av vekt
Det er viktig å bruke vekt og mål riktig når du baker for å få et godt resultat. Noen ganger er en oppskrift beskrevet i gram og andre ganger i desiliter, eller begge deler. I våre oppskrifter oppgir vi tørre ingredienser i vekt og våte ingredienser som oftest i mål. Omregning av vekt er derfor svært nyttig. Denne tabellen viser de mest brukte ingrediensene ved baking.
Bruk aller helst en kjøkkenvekt som er nøyaktig, og mål opp væsken i desilitermål. For å være mest mulig nøyaktig, vil vi anbefale å bruke måleskjeer for teskje og spiseskjeer. Ved bruk av måleskjeer skal disse være strøkne – aldri med topper.
Forresten … 1 kilo (1000 g) mel er omtrent 1,8 liter (18 dl).
1 desiliter (dl) veier:
Demerarasukker (brunt sukker) = 100 gram
Byggmel = 60 gram
Brun farin = ca. 75 gram
Finkornet sukker = 100 gram
Havregryn, lettkokte = 40 gram
Hvetemel = 55 gram
Hvetekli = 23 gram
Kakao = 35 gram
Kokosmasse = 35 gram
Melis = 60 gram
Olje = 80 gram
Perlesukker = 80 gram
Potetmel = 70 gram
Rosiner = 60 gram
Rugmel = 55 gram
Sammalt hvete = 60 gram
Semulegryn = 70 gram
Smør, smeltet = 80 gram
Sirup = 140 gram
Sukker = 86 gram
Vann = 100 gram
Omregning spiseskje (ss) til gram
1 spiseskje (ss) veier:
Demerarasukker (brunt sukker) = 15 gram
Bakepulver = 15 gram
Brun farin = ca. 13 gram
Havsalt = 12 gram
Hornsalt = 12 gram
Hvetemel = 8, 25 g
Melis = 9 gram
Natron = 18 gram
Olje = 12 gram
Salt, fint = 21 gram
Smør, smeltet = 12 gram
Sirup = 21 gram
Vanlig sukker = 13 gram
Finkornet sukker = 15 gram
Perlesukker = 12 gram
Tørrgjær = 8,4 gram
Vaniljesukker = 13,5 gram
Omregning teskje (ts) til gram
Demerarasukker (brunt sukker) = 5 gram
Bakepulver = 5 gram
Brun farin = ca. 4,3 gram
Havsalt = 4 gram
Hornsalt = 4 gram
Hvetemel = 2,75 g
Krydder, støtt = ca. 3,5 gram
Melis = 3 gram
Natron = 6 gram
Olje = 4 gram
Salt, fint bordsalt = 7 gram
Smør, smeltet = 4 gram
Sirup = 7 gram
Vanlig sukker = 4,3 gram
Finkornet sukker = 5 gram
Perlesukker = 4 gram
Tørrgjær = 2,8 gram
Vaniljesukker = 4,5 gram
Mål på skjeer:
1/2 teskje = 2,5 ml
1 teskje = 5 ml
1 spiseskje = 15 ml
Omregning av vekt for egg
Et gjennomsnittlig egg veier 63 gram, og det tilsvarer egg i pakninger merket med M/L i butikk. Av dette er 19 gram (30 %) plomme, 36 gram (60 %) hvite og 8 gram (10 %) skall.
Om eggene er brune eller hvite betyr ingenting for verken smak eller størrelse. Det er faktisk fargen på øresteinene i høna som avgjør hvilken farge egget får!
1 desiliter = 4 eggehviter
Omregning volum
Volum mål:
1 liter = 10 dl, 100 cl eller 1000 ml
1 desiliter = 100 milliliter
1 centiliter = 10 milliliter
Utenlandske mål:
1 fl oz (eng) = 0,28 desiliter
1 cup (eng) = 2,84 desiliter
1 fl oz (US) = 0,30 desiliter
1 cup (US) = 2,37 desiliter
Omregning av gjær
Fersk gjær til tørrgjær
- 1 pakke fersk gjær tilsvarer 1 pose tørrgjær.
- 1/2 pakke fersk gjær tilsvarer ca. 2,25 ts tørrgjær
Vekt på gjær
- 1 pose tørrgjær original (blå) veier 12 gram
- 1 pose tørrgjær for søte deiger (rød) veier 13 gram
- 1 pose pizzagjær (gul) veier 13 gram
Omregning av tørrgjær
Teskje er en enhet for måling av volum, og 1 teskje er definert som 5 milliliter (ml).
- 1 pose tørrgjær inneholder ca. 4,5 teskjeer
- 1 teskje tørrgjær = 2,8 gram
Les også: BAKETIPS FOR GJÆRBAKST