Omregning av vekt

Omregning av vekt og mål er nyttig hvis batteriene på kjøkkenvekten er flate og du må ty til et desilitermål i stedet. Enten du skal bake gjærbakst eller kaker, er det svært viktig at du er nøyaktig når du måler opp ingrediensene.

Omregning av vekt med desilitermål i aluminium.

Det er viktig å bruke vekt og mål riktig når du baker for å få et godt resultat. Noen ganger er en oppskrift beskrevet i gram og andre ganger i desiliter, eller begge deler. I våre oppskrifter oppgir vi tørre ingredienser i vekt og våte ingredienser som oftest i mål. Omregning av vekt er derfor svært nyttig. Denne tabellen viser de mest brukte ingrediensene ved baking.

Bruk aller helst en kjøkkenvekt som er nøyaktig, og mål opp væsken i desilitermål. For å være mest mulig nøyaktig, vil vi anbefale å bruke måleskjeer for teskje og spiseskjeer. Ved bruk av måleskjeer skal disse være strøkne – aldri med topper.

Forresten … 1 kilo (1000 g) mel er omtrent 1,8 liter (18 dl).

 

Omregning av vekt

 

1 desiliter (dl) veier:

Demerarasukker (brunt sukker) = 100 gram

Byggmel = 60 gram

Brun farin = ca. 75 gram

Finkornet sukker = 100 gram

Havregryn, lettkokte = 40 gram

Hvetemel = 55 gram

Hvetekli = 23 gram

Kakao = 35 gram

Kokosmasse = 35 gram

Melis = 60 gram

Olje = 80 gram

Perlesukker = 80 gram

Potetmel = 70 gram

Rosiner = 60 gram

Rugmel = 55 gram

Sammalt hvete = 60 gram

Semulegryn = 70 gram

Smør, smeltet = 80 gram

Sirup = 140 gram

Sukker = 86 gram

Vann = 100 gram

 

Omregning spiseskje (ss) til gram

Spiseskje er en enhet for måling av volum, og 1 spiseskje er definert som 15 milliliter (ml). Det går 3 teskjeer på 1 spiseskje.

 

1 spiseskje (ss) veier:

Demerarasukker (brunt sukker) = 15 gram

Bakepulver = 15 gram

Brun farin = ca. 13 gram

Havsalt = 12 gram

Hornsalt = 12 gram

Hvetemel = 8, 25 g

Melis = 9 gram

Natron = 18 gram

Olje = 12 gram

Salt, fint = 21 gram

Smør, smeltet = 12 gram

Sirup = 21 gram

Vanlig sukker = 13 gram

Finkornet sukker = 15 gram

Perlesukker = 12 gram

Tørrgjær = 8,4 gram

Vaniljesukker = 13,5 gram

 

 

Omregning teskje (ts) til gram

Teskje er en enhet for måling av volum, og 1 teskje er definert som 5 milliliter (ml).

1 teskje (ts) veier:

Demerarasukker (brunt sukker) = 5 gram

Bakepulver = 5 gram

Brun farin = ca. 4,3 gram

Havsalt = 4 gram

Hornsalt = 4 gram

Hvetemel = 2,75 g

Krydder, støtt = ca. 3,5 gram

Melis = 3 gram

Natron = 6 gram

Olje = 4 gram

Salt, fint bordsalt = 7 gram

Smør, smeltet = 4 gram

Sirup = 7 gram

Vanlig sukker = 4,3 gram

Finkornet sukker = 5 gram

Perlesukker = 4 gram

Tørrgjær = 2,8 gram

Vaniljesukker = 4,5 gram

 

Mål på skjeer:

1/2 teskje = 2,5 ml

1 teskje = 5 ml

1 spiseskje = 15 ml

 

Omregning av vekt for egg

Et gjennomsnittlig egg veier 63 gram, og det tilsvarer egg i pakninger merket med M/L i butikk.  Av dette er 19 gram (30 %) plomme, 36 gram (60 %) hvite og 8 gram (10 %) skall.

Om eggene er brune eller hvite betyr ingenting for verken smak eller størrelse. Det er faktisk fargen på øresteinene i høna som avgjør hvilken farge egget får!

1 desiliter = 4 eggehviter

 

Et helt egg med brunt skall, og et hvor toppen av egget er borte slik at eggeplommen synes. Foto.

 

Omregning volum

Volum mål:

1 liter  =  10 dl, 100 cl eller 1000 ml

1 desiliter = 100 milliliter

1 centiliter = 10 milliliter

 

 

Utenlandske mål:

1 fl oz (eng)  =  0,28 desiliter

1 cup (eng)   =  2,84 desiliter

1 fl oz (US)   =  0,30 desiliter

1 cup (US)    =  2,37 desiliter

 

Omregning av gjær

Fersk gjær til tørrgjær

1 pakke fersk gjær tilsvarer 1 pose tørrgjær.

1/2 pakke fersk gjær tilsvarer ca. 2,25 ts tørrgjær

 

Vekt på gjær

1 pose tørrgjær original (blå) veier 12 gram

1 pose tørrgjær for søte deiger (rød) veier 13 gram

1 pose pizzagjær (gul) veier 13 gram

 

Omregning av tørrgjær

Teskje er en enhet for måling av volum, og 1 teskje er definert som 5 milliliter (ml).

1 pose tørrgjær inneholder ca. 4,5 teskjeer

1 teskje tørrgjær = 2,8 gram

 

Les også: BAKETIPS FOR GJÆRBAKST

Andre baketips

Scroll to Top