Slik bruker du opp gammelt brød

Norske husholdninger kaster enormt mange brød om året. Det kan du bidra til å gjøre noe med. Brød holder lenger om det oppbevares riktig, og begynner brødet å bli tørt, kan det forvandles til nye gode matretter.

Gammelt brød i en linpose

HOLDBARHET PÅ BRØD

Hvor holdbart brødet du kjøper er, kommer an på hvor grovt brødet er og om det er tilsatt et bakehjelpemiddel som forlenger holdbarheten. Det er nemlig litt forskjell på brødene.

Grove brød som inneholder grovt mel eller korn, holder i utgangspunktet lenger på fuktigheten enn finere brødtyper som loff og lignende. Hvor lenge brødet du kjøper er holdbart, er også avhengig av om det er blitt tilsatt bakehjelpemidler i form av enzymer som gjør at brødet holder seg ferskere lenger.

Et gammelt brød oppleves som et tørt brød, men hvordan du oppbevarer brødet hjemme har også mye å si for holdbarheten.

 

Kjøp ditt eget bakehjelpemiddel

Baker du dine egne brød, kan du forlenge holdbarheten med å gjøre som mange av bakeriene gjør – tilsette et bakehjelpemiddel.

Idun Mors hjemmebakte FERSKERE BAKST er et bakehjelpemiddel som gjør at brød og søt hvetebakst, holder seg ferskt og fint lenger.

Produktet inneholder naturlig hvetemel som bærer av veldig små mengder enzymer, askorbinsyre og hvetegluten. Hvetemel brukes som bærer fordi du allerede baker med mel når du baker. Uten mel som bærer vil det være umulig å dosere enzymene riktig i deigen du lager.

LES MER OM FERSKERE BAKST

 

Mugg på brød

Det er viktig å tenke på hvordan du behandler brød. Når du skal skjære opp brød i skiver, ikke hold det med hånden din uten å ha noe imellom selve brødet og hånden. Det er en muggfelle, for det er slik brød raskest får muggdannelse. I håndflaten din, finnes mange sporer som lett fester seg på skorpen og danner mugg.

 

Oppbevaring av brød

Fine og halvgrove brød oppbevares best romtemperert i en brødboks med utlufting eller i en brødboks av tre, men brødet kan også ligge i en pose av lin eller bomull. Brødet får “puste” og man beholder den sprøe skorpen på brødet.

Velger du å oppbevare brødet i plast, blir skorpen myk. Husk å bruke brødposer som er merket til matbruk. Ikke bruk handleposen, da denne ikke er beregnet for direkte kontakt med mat.

Brød bør ikke oppbevares i kjøleskapet om du vil at brødet skal holde seg ferskt og godt lenge. Den kjemiske aldringen av brød skjer raskest ved oppbevaring mellom 0 – 4 grader, som gjør at brødet blir raskere tørt og smaker gammelt.

 

Fryse brød

Har du et favorittbrød du ofte kjøper, men som du synes er i det største laget?

Store brød er ikke alltid like lett å spise opp innen det begynner å bli tørt. Da kan det være lurt og dele brødet i to og fryse ned halvparten av brødet i en frysepose. Skjær brødet gjerne opp i skiver innen det fryses, slik at du kan ta ut brødskiver etter behov. På den måten reduserer du svinn av brød i husholdningen drastisk.

Husk å fryse ned brødet mens det er fersk. Fryser du ned brødet som er et par dager gammel, er det like gammel når det tines igjen. Et vanlig brød ligger på ca. 750 gram, men velger du å handle et mindre brød, velger du også å redusere svinn. Det er raskere å spise opp et lite brød fremfor et stort.

LES MER OM TINE OG FRYSE BRØD

 

GAMMELT BRØD BLIR SOM NYTT

Med få grep kan du trylle frem mange gode retter av brød som begynner å bli tørt.

Ostesmørbrød av gammel brød.

Ostesmørbrød

Du kan med god samvittighet droppe middagen en dag i uken og heller lage varme ostesmørbrød. Dette er noe både store og små garantert vil like.

Slik lager du et ostesmørbrød:

 1. Skjær brødet opp i skiver og legg på et stekebrett.
 2. Smør på eksempelvis smør, sennep eller smøreost.
 3. Ha på skinke eller salami i skiver og noen skiver ost på toppen. Legg gjerne på tomatskiver, paprika eller rødløk og dryss på litt oregano.
 4. Stek ostesmørbrødene midt i ovnen på 230 grader i ca. 8 – 10 minutter. Har du et toastjern, kan du legge en skive på toppen og steke hele blingsen i jernet.

 

Pull apart bread

Har du glemt at du hadde et helt brød liggende? Ikke fortvil, du kan lage et herremåltid av brødet.

Pull apart bread på en trefjøl.

 1. Start med å skjære brødet opp i skiver uten å skjære helt igjennom. Vend brødet og skjær opp i ruter.
 2. Smør hvitløksmør mellom rutene og legg i eksempelvis skiver av ost, kjøtt og hakket vårløk og persille.
 3. Pakk brødet inn i aluminiumsfolie og stek brødet i ca. 25 – 35 minutter på 180 grader.
 4. Ta brødet ut, fjern folien og stek brødet ytterligere i 10 minutter. Server brødet mens det er varmt.

 

Redd brødet

Er brødet så tørt at du vurderer å kaste det, kan det reddes en siste gang.

Sett stekeovnen på 180 grader. Pakk det halve brødet inn i aluminiumsfolie, og varm opp brødet på midterste rille i ca. 7 – 10 minutter. Da er det omtrent som nystekt igjen, men det må spises med det samme.

Hele brød kan raskt skylles under rennende kaldt vann og stekes ved 180 grader i ca. 5 – 7 minutter.

 

LAG TØRT BRØD ENDA TØRRERE

Har du en brødrister, kan du gi nytt liv til tørre brødskiver i en brødrister.

Ristet brød smaker utrolig godt sammen med de fleste typer pålegg, men spis mens brødskiven er nyristet. Ikke glem at ristet brød med smør, smaker også godt som tilbehør ved siden av mange middagsretter som supper, gryteretter, salater og pastaretter.

Stekepannen

Man kan også riste brødskivene i en stekepanne, men bruk gjerne margarin som inneholder både smør og olje under steking.

Brødskiver i stekeovnen

Sett stekeovnen på den høyeste varmen, legg brødskivene på en rist og stek de i noen få minutter til de har fått en gyllen farge. Følg med under stekingen.

Lag dine egne brødkrutonger av gammelt brød

De aller beste krutongene lager du selv. Enten om brødet er tørt eller ikke, kan du bruke det til å lage hjemmelagde brødkrutonger på under en halvtime.

Hjemmelagde krutonger i en hvit skål.Slik gjør du:

 1. Skjær brødet av skorpen og skjær brødet opp i skiver. Skivene skjærer du i staver som igjen skjæres opp i firkantede biter.
 2. Legg brødbitene over på et stekebrett med bakepapir. Hell over litt olivenolje og strø på litt salt, pepper og tørkede urter. Du kan også bruke hvitløksolje, hvitløkskrydder eller grillkrydder for å nevne noe.
 3. Stek krutongene på 180 grader i ca. 15 minutter til de er blitt gylne og sprøe.

 

 

Hjemmelaget brødrasp

brødrasp i en hvit skål.

Brødrasp, grillmel eller strøbrød –  kjært barn har mange navn. Du kan bruke dette til panering av en rekke middagsretter, til gratinering og desserter.

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovnen til 120 grader med vanlig over– og undervarme.
 2. Skjær brødet i skiver og legg på et stekebrett med bakepapir.
 3. Stek brødskivene i ca. 18 – 20 minutter, eller til skivene er helt tørre.
 4. Knus de tørre skivene og ha i en plastpose. Bruk en kjevle til å knuse det tørre brødet opp i små smuler, eller kjør de tørre skivene i en blender.
 5. Oppbevar brødraspen i en lufttett boks. Hjemmelaget brødrasp er holdbart i ca. 4 uker.

 

TØRT BRØD SOM FUGLEMAT

Grovt brød kan være svært næringsrik mat til fugler og spises med glede av flere arter.

Heng uthulede brødskiver opp i et tre, eller skjær av skorpen og smuldre opp brødet i mindre biter. Mat fuglene der du bor eller ta med deg brødsmuler når du er ute på tur.

Brød som fuglemat i et tre.
Mange fugler elsker grovt brød som gir god næring i vinterhalvåret.

Andre baketips

Scroll to Top