Search
Close this search box.

Hvordan dynke, pynte eller dekorere en bløtkake?

En god bløtkake faller i smak hos de aller fleste, men hva skal til? Bløtkaken har vanligvis ett eller to lag med krem. For at kaken ikke skal bli for tørr, er det viktig at kakebunnene dynkes godt før fyllet legges på. Hvilken type kremfyll man ønsker å bruke, er smak og behag. Uansett valg, er det saker man bør huske på for å få en vellykket bløtkake som smaker godt.

Bløtkake ned nougat

Kakebunnen

Bak gjerne sukkerbrød eller andre bunner i god tid før de skal brukes og legg de i fryseren. Da slipper du å stresse med alt til den store dagen. Et godt tips er å skjære sukkerbrødet i 2 – 3 like høye lag mens det fortsatt er litt frosne. Det er da mye lettere å dele bunnen enn når den er helt tint.

Formen

Det er alltid lurt å smøre kakeformene ekstra godt. Smeltet smør eller margarin, uten salt, er best å bruke. Formfett eller olje har lett for å brenne seg fast i formene. Pass på at hele formen smøres nøye. Strø hvetemel eller semulegryn i formen, slik at det blir liggende som et tynt lag. Da er det enda lettere å få kaken ut av formen. Et bakepapir i bunnen er også lurt – det gjør at kaken slipper bunnen ekstra lett.

Dynking

Bløtkaker kan dynkes med laken fra hermetisk frukt, fruktsaft, søt vin, likør, juice eller melk. Bruk ca. 1 – 2 dl væske til dynking av kakebunnen. Det høres mye ut, men kaken skal være saftig og ikke klissete, så prøv deg frem. Kakelagene bør gjerne stå og trekke en stund før de legges sammen. Man kan også la den ferdige kaken stå og trekke litt innen servering. På den måten blir kaken saftig og god. Få ting er verre enn en tørr bløtkake, så vær heller litt generøs med å dynke kaken.

God krem

Det er ingen god opplevelse å spise en bløtkake hvor kremen er stiv som smør. Pisk derfor kremen på lav hastighet og smak til med siktet melis eller sukker til slutt. Man har lett for å piske kremen for hardt. Den skal være fløyelsmyk og god. Bland gjerne kremen med rørt syltetøy, vaniljekrem, hakkede hasselnøtter eller nougat for en ekstra god smak på kremen. Se gjerne vår oppskrift på bløtkake med vaniljekrem. I denne oppskriften kan du enten bruke en lettlaget vaniljekrem, eller lage kremen fra bunnen av selv!

Nougatkrem

En bløtkake med nougatkrem smaker utrolig godt! Lag nougatkremen ved å bløtlegge gelatin i vann i ca. 10 minutter. Finhakk myk nougat i litt mindre biter og legg i en bolle. Kok opp melken og rør inn den myke gelatinen til den er smeltet. Hell 1/3 av den varme melken over nougaten. Pisk blandingen sammen til den er glatt og fin. Tilsett resten av den varme melken og pisk til blandingen får den samme glatte og fine konsistensen. Pisk fløten til krem i en annen bolle. Når nougatblandingen er fingervarm, vendes kremen i. Legg nougatkremen mellom kakebunnene og gjerne som et tynt lag rundt kaken. Sett kaken på kjøl i et par timer før servering.

Nougatkrem til en mellomstor bløtkake:

  • 6 plater gelatin
  • 375 g ODENSE Nougat
  • 3 dl helmelk
  • 4 dl kremfløte
bløtkake med sjokoladekrem

Bløtkake med marsipan

Skal man farge marsipan er det lurt å farge marsipanen en til to dager før den skal brukes. Farges marsipanen samme dag, blir den mer klissete og vanskelig å forme. Kjevler du selv marsipanlokk til kaken, bruk melis under kjevlingen og ikke mel. Mel vil gi smak og det smaker ikke godt sammen med en god marsipan. Til marsipanfigurer og lokk, velg marsipan med lite innhold av mandler – gjerne rundt 20 %. Denne marsipanen er både lettere å forme og sprekker heller ikke så lett. Til konfekt, smaker det best med marsipan av høyt innhold mandler, ca. 50 – 60 %. Det høye innholdet av mandler gir konfekten en bedre smak.
Lukket valnøttkake stykke
Rull alltid ut marsipanlokk med melis!

Smør eller olje i bunnen?

Står det smør i oppskriften, bruk ekte meierismør. Et godt smør gir bakverket ekstra god smak og gir en god konsistens. Noen ganger står det smør eller margarin i en oppskrift, og det betyr at man kan bruke begge deler. Margarin består i all hovedsak av planteoljer og smør av kjernet fløte. En smaksnøytral planteolje som eksempelvis raps- eller solsikkeolje, er fint å bruke i muffins eller formkaker. Oljer gir en bedre struktur i kaken, og man får bedre volum og fuktighet.

Egg

Man får kjøpt egg i tre forskjellige størrelser i butikkene: små, mellomstore og store. Disse har selvsagt forskjellig vekt. Det er vektforskjellen som er grunnen til at en oppskrift som inneholder egg ofte er oppgitt i gram. Romtempererte egg forbedrer eggenes egenskaper og gir blant annet høyere volum under pisking. Det er også lettere å skille plommen fra hviten når egget er romtemperert. Når man skal piske eggehvite til marengs, er det svært viktig at rester av eggeplommen ikke følger med. Da vil eggehviten ikke bli stiv under piskingen!

Hevemidler

Bakepulver og natron er de hevemidlene vi bruker mest til kakebakingen. Natron brukes gjerne i oppskrifter hvor det også finnes en syrlig ingrediens som surmelk, sitronsaft, eddik eller liknende. Dette fordi natron ikke hever alene, da det ikke er nok syre i denne. Bakepulveret inneholder natron ved siden av to andre syrlige komponentene som finnes i produktet. Bakepulver er et såkalt to-trinns hevemiddel. Luftbobler frigis både før og under stekingen. Noen ganger kombineres disse to produktene. Hornsalt egner seg best i deiger med mye fett, lite eller helt uten vann.

Temperaturmåler

En temperaturmåler eller et sukkertermometer er alltid lurt å ha i kjøkkenskuffen. Den brukes til temperering av sjokolade, ved oppvarming av sukkerlake og under koking av eggekrem for å nevne noe. Uten denne kan mye arbeid gå i vasken under kakebakingen.

Andre baketips

Scroll to Top