Fastelavnsboller med vaniljekrem
Fastelavnsboller med vaniljekrem smaker ekstra godt, og har man tillegg på et tynt lag med rørte bær eller syltetøy under, blir de helt vidunderlige. I denne oppskriften bruker vi en lettlaget vaniljekrem som er vendt sammen med pisket krem. Fastelavnsboller kan også tilsettes bløtlagte rosiner eller hakket sjokolade for variasjon.
porsjoner20
Ingredienser
- 1000 g hvetemel
- 180 g sukker
- 4 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 180 g romtemperert smør (eller bakemargarin)
- 1 ss Idun - Ferskere bakst
- 50 g Idun - Fersk gjær for søte deiger
- 5 dl kald melk eller vann
Pisket krem
- 3 dl kremfløte
- 1 ss sukker
Vaniljekrem
- 1 pose Idun - Kakefyll med vaniljesmak
- 4 dl melk
- 1 ss sukker
Fremgangsmåte
- Start med å lage den lettlagede vaniljekremen etter anvisning på pakken og avkjøl den til senere bruk. Vaniljekremen kan gjerne lages dagen før den skal brukes. Da blir den stivere i konsistensen. det kan være en fordel når den skal vendes med pisket krem.
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin sammen med smuldret gjær og romtemperert smør. Elt med deigen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Hvis du synes deig er for hard/tørr, spe på en skvett med veske. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid. Ønsker du å ha i rosiner eller hakket sjokolade i deigen, elter du dette inn til sist. Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter på kjøkkenbenken
- Trill deigen til like store boller og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til brettene og etterhev bollene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Pensle bollene med sammenvispet egg. Bollene stekes i ca. 10 - 13 minutter og avkjøles på en bakerist etter steking.
- Pisk opp kremfløten sammen med sukker til en ganske fast krem. Ta den avkjølte vaniljekremen ut av kjøleskapet og vend inn den piskede kremen.
- Når bollene er helt avkjølt, skjær av toppen på bollene. Ha vaniljekremen i en sprøytepose med en stjernetupp og sprøyt krem på bollene. Har du ikke en slik pose, kan du legge kremen på med en spiseskje. Dryss melis på bollene og servér!
Tips og triks
Hvis du skal lage bollene dagen før de skal serveres, kan det være lurt å bruke litt av Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst i deigen. da vil bollene holde seg ferskere til dagen etter!