Grovbrød
Grovbrød er en viktig del av det norske kostholdet. Grove brød gir daglig tilskudd av fiber, viktige vitaminer og mineraler. Brødene er en fin kilde til langsomme karbohydrater som har en begrenset effekt på blodsukkeret.
porsjoner2
Ingredienser
Gjærdeig
- 5 dl kald melk
- 4,5 dl vann
- 50 g Idun fersk gjær original
- 1 ss honning
- 300 g sammalt hvete, finmalt
- 300 g sammalt hvete, grovmalt
- 600 g hvetemel
- 100 g gresskarkjerner (kan sløyfes)
- 3 ts Idun ferskere bakst (valgfritt)
- 3 ts salt
Fremgangsmåte
- Ha væsken i en bakebolle og løs opp gjæren. Ha i de tørre ingrediensene i en bakebolle og elt deigen sammen med en eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper bakebollens kanter.
- Dekk bakebollen til med plast og la deigen forheve i ca. 30 - 45 minutter.
- Del deigen i to like store deigemner. Form til brød og legg i to smurte brødformer hvis du har dette. Dekk til med plast og la brødene etterheve i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Pensle toppen av brødene forsiktig med vann, og strø over gresskarkjerner.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca. 40 - 45 minutter.
- Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist etter steking. Legger du et kjøkkenhåndklede over, blir skorpen mykere. Du velger selv!
Tips og triks
Ved bruk av Idun ferskere bakst, vil brødet holde seg ferskere over lengre tid.