Hveteboller uten egg og melk
Hveteboller uten egg og melk! Med denne grunndeigen på søt gjærbakst kan du lage snurrer, knuter, eller hva du måtte ønske.
porsjoner20
Ingredienser
Bolledeig
- 160 g romtemperert margarin uten melk
- 4,5 dl kaldt vann
- 1100 g hvetemel
- 1 ss Idun ferskere bakst (valgfritt)
- 50 g fersk gjær for søte deiger
- 1,5 ss kardemomme
- 1 ts salt
- 230 g romtemperert lys sirup
Fremgangsmåte
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin.
- Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så slang eltetid.
- Dekk bakebollen med plast og hev deigen i ca. 30 minutter.
- Trill til boller, form til snurrer, knuter eller annen søt gjærbakst og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store.
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft hvis du skal steke flere brett samtidig, eller til 200 grader med vanlig over- og undervarme hvis du skal steke ett om gangen.
- Boller, snurrer og knuter stekes i ca. 10-15 minutter, litt avhengig av størrelsen. Fletter, kringler eller andre hvetekaker stekes i ca. 20 – 30 minutter.
- Pensle bollene med smeltet margarin rett etter steking mens bollene er varme og avkjøl på rist. Da blir de både smakfulle og blanke.
Tips og triks
Ønsker du heller å bruke fersk gjær, er 1 pakke fersk gjær (50 gram) det samme som 1 pose med tørrgjær (inneholder ca. 4,5 teskjeer).