Search
Close this search box.

Kanelgifler

Kanelgifler (eller ”gifflar”, på svensk) har for mange blitt en klassiker når man skal på tur i skogen, eller på stranden. De smaker ekstra godt når de er varme og nystekte, og kan enkelt bakes hjemme.
Kanelgifler

Ingredienser

Hvetedeig

Mandelfyll

Pensling

  • 2 stk egg
  • 1 klype salt
  • 1 ts vann

Sukkerlake (valgfritt)

  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann

Fremgangsmåte

Mandelfyll

  • Pisk litt og litt marsipan inn i smøret til marsipanen har gått i oppløsning. Pisk inn sukker og kanel, og oppbevar i romtemperatur fram til deigen er ferdig hevet.

Hvetedeig

  • Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen på en kjøkkenmaskin sammen med smuldret gjær, melk og romtemperert smør. Elt med deigen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet.
    Synes du deigen er for hard, spe på en skvett med veske. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid. Dekk til bakebollen og la den forheve i ca. 30 minutter.
  • Del deigen i to og skjevle de ut til to lange rektangler, ca. 10 cm brede. Hvis den er vanskelig å jobbe med kan den stå i kjøleskapet i 30 minutter eller mer, så den blir fastere.
    Smør mandelfyllet utover deigene og la en stripe deig være uten fyll på langsiden.
  • Rull deigene tett sammen, legg skjøten underst og klem rullene lett ned. Del rullere opp i små biter ca 2-2 1/2 cm brede, så du har små gifler. Bruk en skarp kniv og vær lett på hånden når du skjærer.
  • Legg over på stekebrett med bakepapir med skjøten ned og på høykant. Dekk med kjøkkenhåndkle og hev til dobbel størrelse.
  • Lag sukkerlake ved å koke opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl i romtemperatur.
  • Sjekk bollene ved å presse på dem. De skal være luftige, men fortsatt ha litt spenst igjen. Så fingeravtrykket går litt tilbake når du presser forsiktig på dem.
  • Pisk eggene lett sammen med salt og vann, og pensle bollene. Stek midt i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter.
  • Steketiden varierer fra ovn til ovn og etter størrelsen på giflene, så følg med underveis. Pensle bollene med sukkerlake så fort de kommer ut av ovnen, og avkjøl på rist.
Skriv ut oppskriften

Relevante oppskrifter

  • Alle
  • Boller
Alle
  • Alle
  • Boller
Boller med sjokolade

Sjokoladeboller

Kanelboller

Kanelboller

Nystekte laup på en trefjøl.

Laup fra trønderlag

Kanskje du også vil like?

Medaljonger med skogsbærkrem

Medaljonger med skogsbærkrem

Vannbakkels med sprø topping og bær

Vannbakkels med sprø topping og bær

Vannbakkels med melkesjokolade og appelsinkrem

Vannbakkels med melkesjokolade og appelsinkrem

Scroll to Top