Luciakrans med mandelmasse
Hjemmebakt luciakrans til den store Luciadagen Luciakrans med mandelmasse og rosiner er praktisk å lage hvis man skal servere noe godt til flere personer på Luciadagen. VIL DU HELLER BAKE LUSSEKATTER? – se denne oppskriften
porsjoner2
Ingredienser
FORDEIG
- 50 g Idun Mors hjemmebakte - Rød fersk gjær for søte deiger
- 1 pose Idun Mors hjemmebakte - Surdeig av fullkornshvete (valgfritt)
- 5 dl melk
- 1 g ekte safran
- 480 g hvetemel
VIDERE
- 200 g romtemperert smør
- 200 g sukker
- 1,5 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 450 g hvetemel
MANDELFYLL
- 250 g revet ODENSE Ekte marsipan ( med minst 50 % mandler)
- 125 g romtempert smør
- 200 g rosiner
Fremgangsmåte
- FORDEIG Start med å varme melken til 30 grader og ha i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Ha i resten av ingrediensen til fordeigen og bland det jevnt sammen. Dekk til bakebollen og det stå å hvile i romtemperatur i ca. 20 - 30 minutter.
- VIDERE Tilsett resten av ingrediensene til deigen og elt den sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 10 minutter, eller til den er smidig og slipper sidene i bollen. Dekk til bakebollen og la deigen forheve i 30 minutter.
- Velt deigen ut på en ren kjøkkenbenk og del den i to like store deler. Kjevle hver del ut ut til ca. 20 x 40 cm leiver. Smør på godt med smør, revet mandelmasse og rosiner på hver leiv. Rull sammen leiven til en krans med skjøten ned på to stekebrett med bakepapir.
- Klipp kransene opp (nesten gjennom), og legg flikene annenhver gang til hver side. Dekk til og etterhev kransene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader varmluft.
- Pensle kransene med sammenvispet egg og strø på med perlesukker. Sett begge brettene i stekeovnen og stek de i ca. 20 minutter, eller til de har fått en pen og gyllen farge. Bytt gjerne plass på stekebrettene når halve steketiden er gått, slik at de blir jevnt stekt. Avkjøl på rist etter steking.