Peppernøtter
Peppernøtter er små tørre og harde kaker med smak av krydder som ofte blir bakt til jul. I denne oppskriften bruker vi kun natron som hevemiddel, og vi benytter tre slag med krydder som gir en god smak på peppernøttene.
Ingredienser
- 250 g lys eller mørk sirup
- 500 g sukker
- 60 g smør
- 0,5 dl kremfløte
- 0,5 ts malt pepper
- 0,5 ts malt anis
- 0,5 ts Idun natron
- 500 g hvetemel
Fremgangsmåte
- Start med å smelte sammen sirup, sukker, smør og fløte i en kjele uten at det koker. Ta kjelen av platen, ha innholdet over i en bakebolle og avkjøl.
- Løs opp natron i et par spiseskjeer av fløten og ha bakebollen sammen med den avkjølte blandingen. Sikt deretter i hvetemel sammen med pepper og anis. Bland sammen til en deig.
- Trill deigen til pølser og del den opp i like store biter (omtrent på størrelse med en hasselnøtt). Trill til kuler og legg på et stekebrett med bakepapir. Pass på å ha litt mellomrom mellom kulene, da de eser litt ut under steking. For å være helt sikker på at de ikke eser sammen under steking, kan det være lurt å prøvesteke et par rader i første omgang, slik at du sikrer deg at de ikke eser sammen under stekingen.
- Stek peppernøttene på midterste rille ved 180 grader i ca. 10 minutter. Steketiden på peppernøttene, er litt avhengig av hvor store du lager de, så følg med under stekingen.
Tips og triks
Du kan velge mellom å bruke en lys eller en mørk sirup. Ved bruk av mørk sirup blir peppernøttene mørkere og får en litt mer kraftig smak.