Rugbrød med surdeig
Rugbrød med surdeig har en litt syrlig, men en allikevel god og rund smak. Dette brødet er ekstra grovt og gir magen mye fiber som holder på metthetsfølelsen lenger. I denne oppskriften bruker vi en bakeklar surdeig, som blant annet kan kjøpes på Oda.no.
porsjoner3
Ingredienser
- 150 g Idun Mors Hjemmebakte - Surdeig av fullkornshvete
- 12,5 g fersk gjær original
- 5 dl kulturmelk
- 100 g hvetemel
- 600 g rugmel, fint
- 1,5 ts salt
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet. Elt deigen sammen med eltekrok i 3 minutter på lav hastighet og 4 minutter på middels hastighet.
- Tilsett saltet og elt deigen videre ytterlig i 3 minutter på middels hastighet.
- Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk og del den opp i 3 like store deler. Form til brød og legg i melet hevekurver. Har du ikke hevekurver, kan du bruke smurte bakeboller.
- Dekk til med plast eller klede og la brødene etterheve i 2 timer, eller til de er blitt dobbelt så store. Ha mel på hendene og brett deigen en gang mot deg etter 1 time.
- Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Velt brødene forsiktig over på stekebrett med bakepapir. Sett brødene på nederste rille i ovnen, senk temperaturen til 210 grader. Stek rugbrødene i ca. 40 - 45 minutter.
- Ta rugbrødene ut av ovnen og avkjøl de på en bakerist.