Saftig kneippbrød
Oppskrift på luftig og saftig kneippbrød Kneippbrød er mest kjent i de skandinaviske landene. Bare i Norge ble det solgt over 60 millioner kneippbrød i 2006. Brødet er uten hele korn og er et typisk familiebrød som alle liker.
porsjoner2
Ingredienser
- 8 dl kaldt vann
- 12,5 g FERSK GJÆR ORIGINAL
- 1 ss raps– eller solsikkeolje
- 800 g hvetemel
- 130 g sammalt hvete, grov
- 100 g sammalt hvete, fin
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 0,5 g Idun Mors hjemmebakte - FERSKERE BAKST (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Hell vannet i en bakebolle for kjøkkenmaskin, rør inn smuldret gjær og ha i oljen.
- Ha i de tørre ingrediensene og elt deigen sammen med eltekrok i ca. 15 minutter på lav/middels hastighet, eller til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 45 - 60 minutter.
- Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk og del deigen opp i to like stor deler. Form til to brød og legg de over i to smurte brødformer som rommer ca. 2 liter. Dekk til og etterhev brødene i ca. 60 – 90 minutter eller til de er blitt dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Lag en skarpt snitt på toppen av brødene med en skarp kniv eller et barberblad. Pensle lett med vann og sett brødene inn på en rist på nederste rille i ovnen. Stek brødene i ca. 45 – 60 minutter til de har fått en fin farge.
- Ta brødene ut av brødformene og avkjøl på en bakerist etter steking. Noen liker spør skorpe, men andre vil at den skal være myk. Legger du over et rent kjøkkenhåndklede over brødene under avkjøling, vil skorpen bli myk.