Eltefritt speltbrød

Eltefritt speltbrød bakt i jerngryte er kjekt å lage om du ikke har en eltemaskin eller synes det er hardt å elte en gjærdeig for hånd. Brødet er grovt, lett å lage og smaker helt nydelig! Oppskriften er laget i samarbeid med bakermester Ørjan T. Eriksen som har vært med i Bakerlandslaget.
Eltefritt speltbrød i skiver.
porsjoner1

Ingredienser

  • 200 g sammalt spelt, fin
  • 100 g sammalt rug, fin
  • 200 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 100 g solsikkefrø
  • 3 g fersk gjær original
  • 4,4 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

  • Start med å veie opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle.
  • Rør smuldret fersk gjær ut i kaldt vann og hell væsken i bakebollen med det tørre. Rør til en jevn masse. Dekk bollen med plast og la stå på kjøkkenbenken i 12 - 16 timer.
  • Strø en ren kjøkkenbenk med litt mel, og velt deigen ut. Brett deigen fra hver kant inn mot midten og stram deigen ovenfra og under til en stor bolle. Dekk bollen til med plast og forhev deigen i 60 minutter eller til dobbelt størrelse.
  • Smør bunnen av jerngryta med litt olje, eller legg bakepapir i bunnen. Sett en liten jerngryte (ca. 22 cm) på nederste rille og forvarm stekeovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
  • Når deigen er ferdig hevet, ta jerngryta ut av ovnen og dryss litt mel i bunnen av gryta. Pass på, gryta er varm!
  • Velt deigen i jerngryta, sett på jernlokket og sett gryta på midterste rille i ovnen. Stek brødet i ca. 30 minutter med lokket. Ta deretter brødet ut fra jerngryta og stek det ytterligere i ca. 10 - 15 minutter på en bakerist uten gryta.
  • Bank forsiktig under brødet. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Man kan også bruke et steketermometer. Når kjernetemperaturen inne i brødet er mellom 96 - 97 grader, er brødet ferdig. Avkjøl grytebrødet på en bakerist etter steking.

Notes

Baketips!

Smør gjerne gryten med litt olje innen den varmes opp i ovnen. På den måtte setter ikke brødet seg fast i bunnen under steking.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top