Eltefri fougasse med oliven
Fougasseer et herlig brød og en av de eldste brødoppskriftene fra Frankrike. Denneoppskriften er spesielt god med rosmarin og salte oliven. Fantastisk ved sidenav en varmende gryte eller suppe. Eller ved siden av en salat. I en travelhverdag er det helt supert å kunne røre sammen deigen kvelden før, og steke denetter jobb dagen etter.
Ingredienser
- 480 g hvetemel
- 2 ts salt
- 0,5 ts Idun Mors hjemmebakte Pizzagjær (kan erstattes med Tørrgjær original)
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte Ferskere bakst
- 3,5 dl kaldt vann
- 2 ss olivenolje
- 1 ss finhakket frisk rosmarin
- 1 ts nykvernet pepper
- 1 ts flaksalt
- finhakkede kalamata oliven (sorte oliven)
- ekstra olivenolje til forming av brødene
Fremgangsmåte
- Bland alt det tørre sammen i en stor bolle. Ha vann, olje, rosmarin, oliven og pepper i det tørre, og rør til alt det tørre har blitt vått. Du trenger ikke å elte.
- Dekk bollen med plastfolie eller en tallerken, og sett i kjøleskapet over natten. 8-20 timer.
- Ha mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut på benken. Del deigen i to og form den til to lange ovaler, ½-1 cm tykke. Flytt de over til en bakeplate med bakepapir.
- Ha godt med olivenolje på hvert brød og skjær mønster i brødet som på bildet. Utvid hullene med hendene. Dekk med plastfolie og la etterheve i ca 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 220 grader over og undervarme. Strø salt på brødene og stek de i ca 25 minutter til de er gyldne. Avkjøl på rist.