Eltefri kneip

Dette er de perfekte brødene for barnefamilier. Oppskriften gir saftige hjemmebakte brød og en stor oppskrift som er perfekt for deg som ikke har kjøkkenmaskin. 1 brød kan gå i brødskuffen, og de andre to i fryseren, liggende klar for den kommende uka. Dette er en bra oppskrift å starte med for barna, for brødene er milde, og et gjenkjennelig brød, bare ti ganger bedre. Når barna har vent seg til dette brødet kan du bytte ut deler av hvetemelet med grovere mel. Eller gå over til grovbrød.  
porsjoner3 brød

Ingredienser

  • 8 dl vann
  • 1 kg hvetemel
  • 150 g sammalt hvete, grov
  • 150 g rugmel, fint
  • 75 g lys sirup (3 ss)
  • 20 g malt havsalt eller flaksalt
  • 7 g Idun fersk gjær eller 1 ts Idun tørrgjær
  • 1/2 dl olje eller 50 g smeltet smør

Fremgangsmåte

  • Ha alle ingrediensene i en stor bakebolle og rør sammen til en klissete deig. Du trenger ikke å elte deigen eller varme noen væsker, gjæren vil få god tid til å utvikle seg med den lange hevetiden, og glutennettet blir utviklet uten elting.  
  • Dekk med en tallerken eller plastfolie og la bollen stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer. Deigen er perfekt å røre sammen på kvelden og steke til frokost eller lunsj. Eller røre sammen på morgenen og bake ut etter jobb.  
  • Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen på benken. Del i tre emner og formen deigen ved å brette sidene av deigen inn mot midten. Snu deigen og dra sidene inn mot undersiden av brødet med en brødskrape til du har tre faste boller. Dra brødskrapen inn mot midten bare fra den ene siden til du har avlange brød. Legg ved siden av hverandre på et stekebrett med bakepapir. Dekk med kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca 1 time.  
  • Forvarm ovnen til 220 grader, over og undervarme. Sett et stekebrett helt nederst i ovnen. 
  • Pensle brødene med vann, eller spray de med vann fra en sprayflaske, og dryss gjerne over litt sammalt hvetemel. Bruk en veldig skarp kniv, helst et man bruker til surdeigsbrød, og snitt brødene midt på. Sett brettet nesten nederst  i ovnen. Kast ca 1 dl vann inn i ovnen på den nederste stekeplaten og lukk ovnsdøren. Da får du ekstra fin skorpe
  • Stek i 45 min til brødene er gylne. Sjekk om de er gjennomstekte ved å dunke på dem fra undersiden. Hvis de gir fra seg en hul lyd, er de ferdige. Avkjøl på rist og frys gjerne brødene hvis du ikke trenger alle tre med en gang. Så har du hjemmelaget brød de neste dagene.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top