Eltefritt brød
Dette eltefrie brødet er et supersaftig og virkelig godt brød - til hverdags eller fest!

porsjoner1
Ingredienser
- 500 g hvetemel
- 1 ts salt
- 0,6 dl olivenolje, raffinert/varmpresset som tåler høy varme
- 1 ts Idun Mors Hjemmebakte - Blå tørrgjær original
- 1 ts Idun Mors Hjemmebakte - Luftigere bakst (valgfritt)
- 4 dl kaldt vann
Fremgangsmåte
- Bland alle tørre ingredienser i en bakebolle, men vær forsiktig så gjæren ikke kommer i berøring med saltet. Tilsett vannet litt og litt, og rør godt sammen for hånd.
- Dekk bollen til med plastfolie og la deigen stå til heving på kjøkkenbenken i ca. 12 - 18 timer, eller til den er dobbel så stor.
- Legg deigen på kjøkkenbenken med litt mel og fold deigen sammen et par ganger. Dekk deigen til med et rent kjøkkenhåndklede og plast. Hev videre i 1-2 timer eller til deigen er dobbelt så stor.
- Sett i mellomtiden oven på 250 grader og sett i en støpejernsgryte eller en ildfast form med lokk i ovnen, siden denne må gjennomvarmes i forkant av stekingen. Pensle gryten eller formen men olivenolje før steking.
- Ta støpejerngryten ut fra ovnen og legg forsiktig i deigen, men vær forsiktig det er varmt. Strø eventuelt litt mel over brødet med en sil som dekor. Sett på lokket og sett gryten på nederste rille i ovnen. Senk temperaturen til 230 grader.
- Stek brødet med lokk i 30 minutter, ta av lokket og stek videre i ca. 15 minutter. Ta brødet ut av gryten etter steking og avkjøl på rist.