Surdeigsbaguetter med pesto
Surdeigsbaguetter med pesto, parmesanost og sesamfrø er ikke hverdagskost! Disse smakfulle baguettene er helt perfekt å servere ved siden av tapas- eller skalldyrbordet, suppe eller annen god mat. Skal du ut på tur, kan de fylles med godt pålegg og tas med i sekken som turmat.
porsjoner4
Ingredienser
DEIG
- 25 g Idun Mors hjemmebakte - Fersk gjær original
- 1 pose Idun Mors hjemmebakte - Surdeig av fullkornshvete
- 5 dl kaldt vann
- 450 g hvetemel
- 250 g sammalt hvete, fin
- 3 ss friske hakkede urter, eks. timian eller oregano
- 1 ts salt
FYLL
- 1 dl god grønn pesto fra glass (eller hjemmelaget)
- 2 ss sesamfrø
- 4 ss raspet paremsanost
Fremgangsmåte
- Ha kaldt vann i en bakebolle for kjøkkenmaskin og løs opp den ferske gjæren i vannet. Ha i alle øvrige ingredienser foruten salt og pesto, og elt deigen sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i 10 minutter. Tilsett salt og elt videre i 5 minutter til deigen er elastisk og smidig. Elter du for hånd, må du beregne omtrent dobbel så lang eltetid.
- Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 60 minutter.
- Ha deigen på en ren kjøkkenbenk og del den opp i 4 like store deler. Form hver del til 4 lange baguetter (like lange som stekebrettet ditt) og legg over på stekebrettet med bakepapir. Form bakepapiret i bølger mellom hver baguett, slik at baguettene ikke eser inn i hverandre. Skjær et snitt langs hver baguett og fyll pesto i hvert snitt. Dryss til slutt over litt sesamfrø, og gjerne raspet parmesanost.
- Dekk til baguettene og la de etterheve i ca. 30 - 40 minutter eller til de er dobbelt så store. Formvarm i mellomtiden stekeovnen til 250 grader med vanlig over- og undervarme.
- Sett inn baguettene på midterste rille i ovnen og senk temperaturen til 230 grader. Stek baguettene i ca. 15 - 20 minutter eller til de har fått en flott gyllen farge. Avkjøl baguettene på rist etter steking og nyt de samme dag.