Surdeigsbrød med solsikkefrø
Surdeigsbrød med solsikkefrø er halvgrovt brød. Brødet har en god og fyldig smak fra både surdeigen og rugmelet.
porsjoner3
Ingredienser
- 150 g bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 10 g fersk gjær original
- 5 dl kaldt vann
- 450 g hvetemel
- 200 g rugmel, fin
- 1,5 ts salt
- 125 g solsikkefrø, ristet
Fremgangsmåte
- Smuldre den ferske gjæren opp i det kalde vannet og rør sammen.
- Bland bakeklar surdeig sammen med alle øvrige ingredienser i en bakebolle, unntatt saltet og solsikkefrøene.
- Elt deigen sammen med eltekrok i 3 minutter på lav hastighet, og i 4 minutter på middels hastighet. Tilsett saltet, og elt videre på middels hastighet i 3 minutter. Tilsett solsikkefrøene og elt videre i 2 minutter.
- Smør en stor bakebolle med smaksnøytral olje (feks. raps- eller solsikkeolje) og legg deigen i bollen. Dekk til med plast og la gjærdeigen heve i 2 timer. Ha litt mel på hendene, og vend deigen mot deg en gang etter 1 time.
- Del deigen opp i tre like store deler. Form til runde brød og legg i to melet hevekurver. Dekk til og etterhev i 2 timer, eller til de er dobbelt så store. Hvis du ikke har hevekurver, kan du bruke bakeboller.
- Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Vend deigene fra hevekurvene forsiktig over på stekebrett med bakepapir. Pensle med litt vann og strø gjerne over litt solsikke- og valmuefrø. Sett brødene på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 210 grader.
- Stek brødene på nederste rille i ca. 35 - 40 minutter.
- Ta surdeigsbrødene ut av ovnen og avkjøl de på en bakerist.
Tips og triks
Tips: hvis deigen er litt løs (noe denne kan være), så anbefaler vi å bruke en hevekurv, og la deigen heve i denne.