Tertedeig
Tertedeig er en mørdeig av mel, melis og egg. Med denne deigen kan du lage mange lekre kaker, og den er ofte brukt til terter, kjeks og paier. For å lykkes med en god mørdeig, må man ta noen forhåndsregler. Les gjerne våre baketips om mørdeig innen du setter i gang!
Ingredienser
- 300 g hvetemel
- 200 g kaldt smør
- 100 g melis (eller sukker)
- 1 stk egg
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss kaldt vann
Fremgangsmåte
- Smuldre sammen mel, melis og smør i en bolle for hånd.Tilsett egget og kna det inn i deigen. Ikke kna deigen for lenge - da blir den for hard.
- Pakk deigen inn i plast og la den hvil i minst 1 time i kjøleskapet, eller natten over. Velger du å la den ligger natten over er deigen veldig kald når du tar den ut. Det er da lurt å la den tempererets litt før den skal bearbeides videre.
- Deigen kjevles ut til en ca. 3 mm tykk leiv som legges over en smurt terteform slik at den dekker bunn og sidene på formen. Skjær av overflødig deig langs kaneten og prikk hull i bunnen med en gaffel. Sett formen med deigen kjølig i 30 - 60 minutter slik at deigen får hvile.Ta formen ut og lag den planlagte terten.
Tips og triks
Ustekt deig kan oppbevares i kjøleskapet i 1 - 2 uker. Pakk den godt inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Rå deig kan også fryses.