Tynnbrød fra Sverige
Tynt og godt brød som tilberedes direkte i stekepannen. Perfekt turmat, pizzabunn eller skolemat. Godt egnet til frys.
porsjoner20
Ingredienser
Deig:
- 50 g smør
- 3,2 dl melk
- 25 g fersk gjær original
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts sukker
- 1 ts bakepulver
- 200 g rugmel, fint
- 200 g hvetemel + litt ekstra mel til utrulling
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele og rør inn melken. Smuldre den ferske gjæren, rør den ut i væsken og hell det over i en bakebolle.
- Tilsett sukker, salt, bakepulver og hvetemelet. Elt deigen med en eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter i en kjøkkenmaskin til deigen er smidig. Elter du for hånd, vil eltetiden ta omtrent dobbelt så slag tid for å få en like smidig deig. Dekk bakebollen til med plast og la deigen forheve i ca. 30 minutter.
- Legg deigen på en melet kjøkkenbenk og del den i 2 like store deigemner og form til 2 lange lengder. Del hver lengde i ca. 10 like stor biter. Kjevle ut hver bit til en rund leiv, like stor som bunnen av din stekepanne. Prikk hull i leivene med en gaffel og stek de direkte på en tørr stekepanne ved middels høy varme i omtrent 1 - 2 minutter på hver side.
- La tynnbrødene avkjøles på hverandre under et klede på en bakerist slik at de bevarer mykheten.