Vaniljeboller med bringebær
Boller med vaniljekrem og friske bær er godt, og bringebærene kan byttes ut med andre friske bær etter eget ønske.
porsjoner25
Ingredienser
Gjærdeig
- 1000 g hvetemel
- 180 g sukker
- 1 ss Idun luftigere bakst (valgfritt)
- 1 ts salt
- 4 ts kardemomme
- 180 g romtemperert smør (eller margarin)
- 50 g Idun fersk gjær for søte deiger
- 5 dl kald melk
- 1 ts vaniljesukker
- 1 stk sammenvispet egg til pensling
Fyll
- 1 pose Idun kakefyll med vaniljesmak
- 4 dl melk
- 3 ss sukker
- 3 dl friske bringebær
Pensling
- 1 stk sammenvispet egg
Fremgangsmåte
- Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle sammen med smuldret gjær, romtemperert smør i terninger og kald melk.
- Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid.
- Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter. I mellomtiden, bland de hele bærene forsiktig i en liten plastpose med potetmel, slik at de blir jevnt melet.
- Trill deigen til like store boller og legg i muffinsformer. Sett formene gjerne formene i en muffinsform i aluminium hvis du har dette. Da vil ikke formene sige ut under steking. Dekk til med plast og etterhev i ca. 30 minutter. Lag dype hull i bollene med en finger eller to og legg i bringebær og pakk deigen sammen igjen. Dekk til og fortsett etterhevingen i ca. 30 -60 minutter eller til de har omtrent dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader.
- Pensle med sammenpisket egg og legg vaniljekrem i hver bolle.
- Stek bollene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 - 13 minutter.
- Avkjøl vaniljebollene på en bakerist, dryss melis over bollene og servér!
Tips og triks
Ved bruk av Idun luftigere bakst, vil bollene bli mer luftige og fine!