Search
Close this search box.

Verdens beste marsipankake lager du selv!

 

Marsipankaken er den ultimate festkaken enten det er til bryllup, konfirmasjon eller et jubileum. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lage som mange tror.

En marsipankake består av flere lag med sukkerbrød fylt med deilig krem og smakfullt fyll.  Kaken dekkes med et tynt lag med pisket krem og et lag med kjevlet fin marsipan som pyntes etter anledningen den skal serveres i.

 

Lukket valnøttkake

Sukkerbrødet

Utgangspunktet for en marsipankake er en to- eller tredelt bløtkake med godt fyll. Kaken skal være dekket med et veldig tynt lag krem utenpå, unntatt den nederste centimeteren ned mot kakefatet. Dersom du har krem helt ned til kakefatet, ender du sannsynligvis opp med mye kliss når du skal trekke kaken med marsipan. Er kremlaget for tykt utenpå kaken vil marsipanen skli av. Les gjerne våre baketips for den perfekte bløtkaken innen du setter i gang.

Når marsipanen skal kjevles ut er det lurt å bruke litt melis under utkjevlingen. Dette for at marsipanen ikke skal sette seg fast i underlaget eller på kjevlen. Har du ikke melis i huset kan man også bruke potetmel eller maizena. Man kan også til nød bruke hvetemel, men det gir smak og er derfor ikke så godt å bruke. Man vil jo ikke at kaken skal smake hvetemel.

Man starter alltid å lage en marsipankake med et godt sukkerbrød – SE OPPSKRIFTEN

 

 

Slik trekker du kaken med marsipan

Når man trekker en kake med marsipan, bruker man gjerne en marsipan som ikke er altfor grov. Dette for at den skal være lett og smidig å kjevle, samt se fint og slett ut på kaken. En fin overtrekkmarsipan har gjerne mellom 18 – 25 % mandler. Noen ganger består marsipanen kun av mandler og sukker, andre ganger av en blanding av aprikoskjerner, mandler og sukker. Mandlene kan være skåldede eller uskåldene. Er mandlene uskåldede, fremkommer dette som brune prikker i marsipanen. Vi foretrekker å bruke marsipan fra ODENSE Marcipan når vi lager våre marsipankaker. Her finnes det flere varianter å velge mellom, men skal du kjevle lokket selv, er den ekstra hvite og figurmarsipanen best egnet. Vil du spare det for både tid og utkjevling, har de også ferdig utkjevlet lokk. Dette lokket er ikke stå stort og passer derfor fint til mindre marsipankaker.

 

 

 

Slik kjevler du marsipanlokket

1) Mål diameteren på toppen av kaken med et målebånd eller linjal.

2) Mål deretter høyden og gang den med to. Legg deretter til 10 cm ekstra. Da har du det totale målet som marsipanen skal kjevles ut til.

3) Lokket bør være ca. 3 mm tykt. Blir det tynnere, blir marsipanen så tynn at man kan se kaken igjennom marsipanen. Det er ikke pent.

4) Rull den ferdig kjevlede marsipanen rundt en rundstokk eller kjevle og rull den ut som et trekk over kaken. Start med å legge marsipanen et stykke ut fra nederste del av kaken, og trekk over.

5) Glatt ut marsipanen fra midten av kaken og ut mot kantene med håndflaten eller med en smoother – bruk sirkelbevegelser. Det gir best resultat når du løfter og drar i endene mens du glatter ut marsipanen. Til slutt kutter du kantene nederst langs kaken med kniv. Pass på at du ikke kutter for mye, men behold gjerne en liten kant rundt kaken. Denne kanten blir ekstra dekorativ om du pynter den med et bånd av flettet marsipan.

6) Det morsomste gjenstår nå – pynt toppen av kaken etter eget ønske!

 

Må marsipankake: Diameter på kake + to ganger høyden på kaken + 10 centimeter. Tegning.
Diameter på kake + 2 ganger høyden på kaken + 10 cm (2 x 5 cm)

Eksempel:
Diameter (Ø) 20 cm + 2 x 10 cm (høyden) + 10 cm = Marsipanen må kjevles ut til (Ø) 50 cm i diameter.

Se film på hvordan kaken trekkes med marsipan.

 

 

 

Tips!

– I stedet for kniv foretrekker mange å kutte marsipanen med pizzahjul.

– Oppbevar marsipankaken kjølig, men alltid i en kakeboks eller kakeeske. Dette for at fuktigheten ikke skal legge seg på utenpå kaken. Da kan marsipanen bli våt og begynne å “svette”. Er uhellet ute, sett kaken i romtemperatur før den skal serveres. Da tørker den litt inn igjen. Ingenting er verre enn å servere en “svett” marsipankaken. 

– Pynt kaken rett før den skal serveres. Da holder pynten seg best på kaken!

 

Lykke til med kakebakingen!

 

Andre baketips

Scroll to Top