Berlinerkranser
Berlinerkranser er en av julens favorittkaker og er blitt bakt i mange generasjoner i de norske hjem. Det antas at disse småkakene kom til Norge allerede på 1600-tallet. Berlinerkransene ble kjøpt hos den lokale bakeren eller fra storgårder som hadde en bakerovn på gården.
Ingredienser
- 2 stk kokte eggeplommer
- 2 stk rå eggeplommer
- 90 g sukker
- 325 g romtemperert smør
- 450 g hvetemel
Pensling:
- 1 stk eggehvite
- 100 g perlesukker
Fremgangsmåte
- Start med å forvarme stekeovnen til 180 grader.
- Hardkok to egg i ca. 7 - 8 minutter. Ta ut eggeplommene og smuldre de i en bakebolle. Ha i sukker, to rå eggeplommer og visp dette sammen til eggedosis.
- Tilsett romtemperert smør og hvetemel, og bland sammen til en deig (deigen skal være litt løs). Sett deigen kaldt i et par timer, slik at den "setter" seg litt og blir litt mer fast i konsistensen.
- Trill deigen ut til tynne pølser som er ca. 10 - 12 cm lange, form til kranser og legg på stekebrett med bakepapir. Bruk gjerne litt mel under utrullingen, slik at deigen ikke kleber seg fast.
- Pensle berlinerkransene med sammenvispet eggehvite og strø på med perlesukker. Berlinerkransene stekes i ca. 10 - 12 minutter. Følg med - de skal ikke bli brune!
- Avkjøl berlinerkransene etter steking og legg de i en lufttett kakeboks.