Search
Close this search box.

Brownie ostekake med salt karamell

En brownie-ostekake er rett og slett en perfekt kombinasjon av to favoritter: brownie og stekt ostekake. For å gjøre det hele ekstra uimotståelig har vi toppet kaken med salt karamellsaus. Tre himmelsk gode elementer i en og samme kake – det blir ikke bedre enn det!
Brownie ostekake med salt karamell
porsjoner13

Ingredienser

BROWNIEBUNN

OSTEKAKELAG

SALT KARAMELLSAUS

 • 0,5 dl vann
 • 150 g sukker
 • 1,25 dl kremfløte
 • 75 g romtemperert smør
 • 1,5 ts flaksalt

PYNT

 • 2 dl kremfløte
 • 1 ss av den salte karamellsausen

Fremgangsmåte

 • SALT KARAMELLSAUS
  1. Ha vann i en tykkbunnet kjele og rør ut sukkeret i vannet. Sett kjelen på middels varme, og la blandingen koke uten at du rører. For å forhindre at sukkeret krystalliserer seg, kan du forsiktig vende på kjelen. Prosessen tar ca. 10-15 minutter.
  2. Etter at vannet har fordampet, vil sukkeret sakte smelte og blandingen blir flytende og endrer farge til lysebrun. Følg godt med og ta den av platen før den blir for mørk. Skru ned temperaturen (eller ta kjelen av platen), og tilsett smøret i terninger. Rør til smøret smelter.
  3. Sett kjelen på varmen igjen om du har tatt den av, og hell i fløten – litt og litt av gangen. Når all fløten er i og blandingen er godt blandet, lar du den småkoke i et par minutter. Ikke la den koke for lenge – den vil bli stivere når den blir avkjølt. Bland i salt og rør slik at det blandes inn (smak til, men forsiktig – blandingen er svært varm!). Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles litt (i kjelen), før du tar den over i et glass, og la den stå til dagen etter. Sett på lokk når den har blitt kald og sett den i kjøleskapet.
 • BROWNIEBUNN
  1. Forvarm ovnen til 160 grader. Smør en springform på 24 cm, eller dekk den med bakepapir.
  2. Ha smeltet smør, sukker, salt og kakaopulver i en bakebolle. Bland godt. Røren blir ganske tykk. Ha i vaniljeessens og eggene - ett av gangen, og bland godt mellom hvert egg. Tilsett siktet hvetemel og bland til en jevn røre. Fordel røren i den smurte springformen.
  3. Bunnen stekes i 15 min, eller til den så vidt har begynt å ”sette seg”. Den skal ikke bli helt stekt. Avkjøles først i romtemperatur, før du lar den hvile i fryseren mens du lager ostekakelaget.
  4. La ovnen fortsette å stå på 160 grader om du skal lage ostekakelaget umiddelbart.
 • OSTEKAKELAG
  1. Pisk den romtempererte kremosten i en kjøkkenmaskin til en jevn masse, ca. 1 min. Pisk så inn sukkeret og kremfløten og sørg for at det blander seg godt med kremosten. Tilsett eggene – ett av gangen og rør dem forsiktig inn. Til slutt tilsettes vaniljeessensen.
  2. Hell blandingen over den avkjølte browniebunnen, og slå forsiktig på kakeformen slik at boblene sprekker.
  3. Sett formen på rist midt i ovnen, og stek den i ca. 55 – 60 min, eller til toppen virker tørr. Den skal være litt myk i midten. Skru av ovnen og åpne ovnsdøren, og la kaken stå i ovnen i ytterligere 10 min. Ta så kaken forsiktig ut av ovnen og la den avkjøles til romtemperatur på en rist. Sett den i kjøleskap i minst 4 timer, eller til neste dag.
 • PYNT
  1. Ta karamellsausen ut av kjøleskapet ca to timer før bruk, slik at den blir temperert og lar seg helle.
  2. Pisk fløte til en myk krem, og pisk inn 1 ss karamellsaus.
  3. Ta kaken forsiktig ut av formen, og topp med krem. Hell over karamellsaus og server med det samme.

Notes

HUSK!

Karamellsausen oppbevares best kjølig - og kan da oppbevares i opp til 2 uker. Husk å ta sausen ut av kjøleskapet (og la den stå i vanlig romtemperatur) i 1-2 timer før bruk. Om den er for fast i konsistensen, kan den varmes forsiktig opp i en mikrobølgeovn på svak varme.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top