Brytebrød i langpanne
Brytebrød i langpanne passer supert til en stor familiefrokost, eller til andre anledninger hvor brødet skal serveres til mange personer samtidig. Denne oppskriften er halvgrov, og bakt med bakeklar surdeig.

porsjoner7
Ingredienser
- 3,5 dl kaldt vann
- 250 g hvetemel
- 0,5 ss Idun Ferskere Bakst (valgfritt)
- 125 g sammalt hvetemel (fin)
- 125 g sammalt rugmel (grov)
- 15 g Idun Fersk Gjær Original
- 150 g surdeigskultur
- 25 g romtemperert smør
- 1,5 ts salt
- 2 ts sukker
Topping
- havregryn og gresskarkjerner (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Ha mel, gjær, surdeig og kaldt vann i en bakebolle. Elt deigen sammen med en eltekrok i ca. 10 minutter. Tilsett salt, sukker og romtemperert smør. Elt deigen videre i ca. 5 - 7 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og la den forheve på kjøkkenbenken i 90 minutter.
- Smør en langpanne (20 x 30 cm) med rapsolje eller smør. Hell deigen fra bollen og rett i langpannen. Ha gjerne litt vann eller olje på fingrene (slik at deigen ikke kleber seg fast i fingrene), og klem deigen utover i langpannen. Dypp en kniv eller en plastskrape i vann og marker i like store ruter. Klem deretter helt igjennom deigen. Vil du ha mønster i rutene, kan du dyppe pepperkakeformer i vann og klemme ned i deigen for å lage mønster i rutene.
- Dekk langpannen til med plast (du kan like gjerne sette hele langpannen inn i en stor plastpose) og la den heve i 60 minutter, eller til deigen er dobbelt så stor. Forvarm i mellomtiden stekeovnen din til 240 grader.
- Pensle toppen men vann, og dryss gjerne på havregryn og gresskarkjerner. Stek brytebrødet midt i ovnen i ca. 15 - 18 minutter.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Ferskere Bakst i oppskriften, vil brødet holde seg ferskt og fint lenger. Det kan være spesielt lurt, hvis du baker brødet dagen innen det skal serveres.
Enkelt og greit!
Med denne fremgangsmåten slipper du å vaske benkeplaten - det er bare å helle deigen rett fra bakebollen til langpannen! Enkelt og greit.Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Andre desserter
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Fint brød
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Glutenfritt
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Helgekos
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Knekkebrød
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Andre desserter
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Fint brød
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Glutenfritt
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Helgekos
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Knekkebrød
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker