Brytebrød i langpanne
Brytebrød i langpanne passer supert til en stor familiefrokost, eller til andre anledninger hvor brødet skal serveres til mange personer samtidig. Denne oppskriften er halvgrov, og bakt med bakeklar surdeig.

porsjoner7
Ingredienser
- 3,5 dl kaldt vann
- 250 g hvetemel
- 0,5 ss Idun ferskere bakst (valgfritt)
- 125 g sammalt hvete, fin
- 125 g sammalt rug, grov
- 15 g Idun fersk gjær original
- 150 g surdeigskultur
- 25 g romtemperert smør
- 1,5 ts salt
- 2 ts sukker
Topping
- havregryn og gresskarkjerner (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Ha mel, gjær, surdeig og kaldt vann i en bakebolle. Elt deigen sammen med en eltekrok i ca. 10 minutter. Tilsett salt, sukker og romtemperert smør. Elt deigen videre i ca. 5 - 7 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og la den forheve på kjøkkenbenken i 90 minutter.
- Smør en langpanne (20 x 30 cm) med rapsolje eller smør. Hell deigen fra bollen og rett i langpannen. Ha gjerne litt vann eller olje på fingrene (slik at deigen ikke kleber seg fast i fingrene), og klem deigen utover i langpannen. Dypp en kniv eller en plastskrape i vann og marker i like store ruter. Klem deretter helt igjennom deigen. Vil du ha mønster i rutene, kan du dyppe pepperkakeformer i vann og klemme ned i deigen for å lage mønster i rutene.
- Dekk langpannen til med plast (du kan like gjerne sette hele langpannen inn i en stor plastpose) og la den heve i 60 minutter, eller til deigen er dobbelt så stor. Forvarm i mellomtiden stekeovnen din til 240 grader.
- Pensle toppen men vann, og dryss gjerne på havregryn og gresskarkjerner. Stek brytebrødet midt i ovnen i ca. 15 - 18 minutter.
Tips og triks
Ved bruk av Idun ferskere bakst i oppskriften, vil brødet holde seg ferskt og fint lenger. Det kan være spesielt lurt, hvis du baker brødet dagen innen det skal serveres.