Search
Close this search box.

Crème brûlée-boller

Hvem elsker ikke crème brûlée? Og som boller, hallo, det kan ikke bli bedre! Luftige hjemmelagde boller fylt med fløyelsmyk vaniljekrem og toppet med det karakteristiske sprø karamellokket. Bare passfingrene når du jobber med karamellen.
Crème brûlée-boller

Ingredienser

Jevning

  • 2 dl helmelk
  • 40 g hvetemel

Deigen videre

Fyll og karamell-lokk

Fremgangsmåte

  • Start med å blande sammen 4 dl melk av melken, 80 g av melet i en kjele. Varm opp blandingen til ca. 65 grader mens du rører med en visp til en litt tykk og klumpfri jevning. Pass på at jevningen ikke koker, så bruk gjerne et termometer form å være på den sikre siden.
  • La jevningen avkjøle til romtemperatur. Det er viktig at jevningen blir avkjølt før den blandes med resten av ingrediensene.
  • Ha den avkjølte jevningen i en bakebolle, smuldre i fersk gjær og ha i resten av melet, kardemomme, sukker, melk og egg.
  • Elt deigen sammen med en eltekrok i ca. 10 - 15 minutter på lav/middels hastighet til deigen er smidig. Vær oppmerksom på at denne deigen skal være mer klissete enn en vanlig bolledeig, så ikke ha i mer mel enn det som står i oppskriften. Tilsett så gradvis smøret i biter og elt videre i ca. 5 - 10 minutter til dette er godt blandet inn i deigen.
  • Dekk til bakebollen med plast og la deigen på kjøkkenbenken heve i minst 1 time, eller til den er blitt dobbelt så stor.
  • Del deigen opp i like store deler á ca. 100 g - bruk gjerne en kjøkkenvekt. Dette blir store flotte boller! Ta litt mel på hendene og form deigen til boller. Deigen er klissete, så man kan ikke rulle slik som man gjør med vanlige boller. Et tips er å ”brette” deigen innover på undersiden for å få bollen rund og glatt.
  • Lag en pakke med vaniljekrem, følg framgangsmåten på baksiden av pakken og avkjøl. Ha over i en sprøytepose. Bruk en liten skarp kniv og stikk kniven inn i siden på hver bolle. Beveg den litt så det blir en kanal for vaniljekremen. Klipp et ca. 1 cm stort hull i sprøyteposen. Stikk den inn i snittet på bollen og sprøyt inn vaniljekrem. Ca. 1-2 ss i hver. Det er ikke så lett å se hvor mye man sprøyter inn, så bruk magefølelsen.
  • Lag karamell-lokk ved å koke opp vann og sukker på medium varme i en liten tykkbunnet kjele. Kok uten å røre, til sukkeret har fått en lys karamellfarge. Trekk vekk fra varmen og dypp en og en bolle i karamellen. Bruk gjerne en pølseklype eller hansker, for hvis du får en fingertupp i karamellen vil du bli kraftig brent. Legg over på et ark med bakepapir og la stå i 5 min til karamellen har blitt kald og har stivnet.

Tips og triks

Vent med karamellen til rett før du skal servere dem, for karamellen vil etter noen timer bli mykt igjen. Du kan godt lage bollene med fyll noen timer eller dagen i forveien.
Skriv ut oppskriften

Relaterte oppskrifter

  • Alle
  • 17. mai
  • 17. mai - Kaker
  • 17. mai - Søtbakst
  • Annen søtbakst
  • Annet bakst
  • Boller
  • Brød
  • Brød - Finbakst
  • Brød - Grovbakst
  • Brød - Middag
  • Brød - Småbakst
  • Bursdag
  • Bursdag - Kaker
  • Dessert
  • Desserter
  • Desserter - Konfekt
  • Drikke
  • Enkle oppskrifter
  • Farsdag
  • Fastelavn
  • Formkake
  • Formkaker
  • Frokost
  • Glutenfri
  • Gresskarpai
  • Grunnoppskrift
  • Halloween
  • Halloween - Kaker
  • Halloween - Søtbakst
  • Høst
  • Høstbakst
  • Hverdag
  • Iskake
  • Iskrem
  • Jul
  • Jul - Kaker
  • Jul - Konfekt
  • Jul - Søtbakst
  • Kaker
  • Konfekt
  • Kremkaker
  • Litt sunnere
  • Milkshake
  • Morsdag
  • Mousse og fromasj
  • Ostekaker
  • Pai og terter
  • Pannekaker
  • Påske
  • Påske - Kaker
  • Påske - Søtbakst
  • Pavlova og marengs
  • Pizza
  • Pizza - Andre pizzaer
  • Pizza - Deig
  • Pizza - Dessertpizza
  • Pizza - Hvit pizza
  • Pizza - Italiensk pizza
  • Pizza - Sauser og dressinger
  • Pizza - Vegetar
  • Restemat
  • Rundstykker
  • Sauser og dressinger
  • Sjokoladekaker
  • Skolestart
  • Småkaker
  • Snacks
  • Sommer
  • Søtbakst
  • Surdeig
  • Vafler
  • Valentines
  • Valentines - Kaker
Alle
  • Alle
  • 17. mai
  • 17. mai - Kaker
  • 17. mai - Søtbakst
  • Annen søtbakst
  • Annet bakst
  • Boller
  • Brød
  • Brød - Finbakst
  • Brød - Grovbakst
  • Brød - Middag
  • Brød - Småbakst
  • Bursdag
  • Bursdag - Kaker
  • Dessert
  • Desserter
  • Desserter - Konfekt
  • Drikke
  • Enkle oppskrifter
  • Farsdag
  • Fastelavn
  • Formkake
  • Formkaker
  • Frokost
  • Glutenfri
  • Gresskarpai
  • Grunnoppskrift
  • Halloween
  • Halloween - Kaker
  • Halloween - Søtbakst
  • Høst
  • Høstbakst
  • Hverdag
  • Iskake
  • Iskrem
  • Jul
  • Jul - Kaker
  • Jul - Konfekt
  • Jul - Søtbakst
  • Kaker
  • Konfekt
  • Kremkaker
  • Litt sunnere
  • Milkshake
  • Morsdag
  • Mousse og fromasj
  • Ostekaker
  • Pai og terter
  • Pannekaker
  • Påske
  • Påske - Kaker
  • Påske - Søtbakst
  • Pavlova og marengs
  • Pizza
  • Pizza - Andre pizzaer
  • Pizza - Deig
  • Pizza - Dessertpizza
  • Pizza - Hvit pizza
  • Pizza - Italiensk pizza
  • Pizza - Sauser og dressinger
  • Pizza - Vegetar
  • Restemat
  • Rundstykker
  • Sauser og dressinger
  • Sjokoladekaker
  • Skolestart
  • Småkaker
  • Snacks
  • Sommer
  • Søtbakst
  • Surdeig
  • Vafler
  • Valentines
  • Valentines - Kaker
Tangzhong boller

Tangzhong boller

Boller med sjokolade

Sjokoladeboller

Bollefocaccia med appelsinkrem

Bollefocaccia med appelsinkrem

Scroll to Top