Search
Close this search box.

Tangzhong boller

Oppskrift på tangzhong boller Tangzhong er en metode som består av en jevning av mel og væske, som er varmet opp til 65 grader og avkjølet innen den tilsettes en gjærdeig. Denne deigen er løsere å arbeide med, og den krever lenger elte- og hevetid enn en vanlig gjærdeig. Oppvarmingen av mel og væske gjør […]
tangzhong boller som deigemner på et fat.
porsjoner22

Ingredienser

JEVNING

 • 4 dl helmelk
 • 80 g hvetemel

DEIGEN VIDERE

Fremgangsmåte

 • Start med å blande sammen 4 dl melk av melken, 80 g av melet og kardemommen i en kjele. Varm opp blandingen til ca. 65 grader mens du rører med en visp til en litt tykk og klumpfri jevning. Pass på at jevningen ikke koker, så bruk gjerne et termometer form å være på den sikre siden. La jevningen avkjøle til romtemperatur. Det er viktig at jevningen blir avkjølt før den blandes med resten av ingrediensene.
 • Ha den avkjølte jevningen i en bakebolle, smuldre i fersk gjær og ha i resten av melet, kardemomme, sukker, melk og egg.
 • Elt deigen sammen med en eltekrok i ca. 10 - 15 minutter på lav/middels hastighet til deigen er smidig. Vær oppmerksom på at denne deigen skal være mer klissete enn en vanlig bolledeig, så ikke ha i mer mel enn det som står i oppskriften. Tilsett så gradvis smøret i biter og elt videre i ca. 5 - 10 minutter til dette er godt blandet inn i deigen.
 • Dekk til bakebollen med plast og la deigen på kjøkkenbenken heve i minst 1 time, eller til den er blitt dobbelt så stor.
 • Del deigen opp i like store deler á ca. 100 g - bruk gjerne en kjøkkenvekt. Dette blir store flotte boller!
  Ta litt mel på hendene og form deigen til boller. Deigen er klissete, så man kan ikke rulle slik som man gjør med vanlige boller. Et tips er å ”brette” deigen innover på undersiden for å få bollen rund og glatt. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir og la de etterheve tildekket i ca. 60 - 90 minutter , eller til bollene er blitt dobbelt så store. Mot slutten av hevetiden, forvarm stekeovnen til 225 grader.
 • Ønsker du å pensle bollene, kan dette gjøres rett før steking. Stek bollene i ca. 10 - 12 minutter.
 • PYNT:
  Lag en melisglasur av vann og melis. Når bollene er helt avkjølt, ha på glasuren og dekorer gjerne med litt festlig kakepynt!

Notes

TIPS!

Velger du å ikke pynte bollene med melisglasur og kakepynt, er det fint om bollene er penslet. Da blir de skinnende blanke. Har du glemt å gjøre dette rett før steking, kan det også gjøres rett etter at de kommer ut av stekeovnen mens bollene enda er rukende varme.

HAR DU IKKE FERSK GJÆR I SKAPET?

Har du kun tørrgjær på lur i skapet når du vil bake, kanb de selvsagt bruke det. Du kan erstatte 20 g fersk gjær med 2,25 ts tørrgjær original. Vær dog oppmerksom på at deigen trenger lenger for- og etterheving ved bruk av tørrgjær.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top