Search
Close this search box.

Grytebrød

Oppskrift på grytebrød med havregryn Grytebrød er ideelt å lage hvis du ikke har en eltemaskin og synes det er hardt å elte en gjærdeig for hånd. Ved bruk av kaldt vann og en veldig liten mengde med gjær, lar man deigen heve lenge og får utviklet seg med god smak og aroma. Denne oppskriften […]
Eltefritt grytebrød i en jerngryte.
porsjoner1

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Bland hvetemel, havregryn, rugmel, tørrgjær og salt sammen i en bolle.
  • Rør honning eller sirup ut i litt varmt vann, og bland det våte med det tørre. Deigen skal bare røres lett sammen for hånd. Deigen blir ganske løs.
  • Dekk til deigen med plast og la den hvile i 12-14 timer i romtemperatur.
  • Forvarm stekeovnen til 250 grader med vanlig over- og undervarme, og sett inn en jerngryte med lokk, slik at den blir varm.
  • Hell deigen over på et melet bakepapir, hvor deigen vil flyte utover. Brett inn fra kantene ved hjelp av en bred slikkepott, og dryss på mer mel ved behov. Gjenta til du får en fin form, som du raskt løfter/heller over i den varme gryten. (Gryten kan få et lite dryss av mel i bunnen for å unngå at brødet setter seg fast.)
  • Sett gryta med lokk på nederste rille i ovnen og la det steke i ca. 30 minutter. Ta brødet ut av gryta og stek det videre i 10 - 15 minutter på en rist. Dunk forsiktig under brødet. Er det en hul lyd, er brødet ferdig stekt. Om ikke, stek brødet litt lenger.
    Du kan også sjekke om brødet er ferdig med å ta temperaturen på brødet. Er kjernetemperaturen mellom 96 - 97 grader, er brødet ferdig stekt.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top