Search
Close this search box.

Hvetekake

Oppskrift på hvetekake til jul Hvetekake formet som en blomst eller stjerne, er en flott skue og passer fint å servere rundt juletider. Hvetekaken inneholder safran og vil også passe fint å servere på Luciadagen 13. desember. Dropper du safranen, kan du bruke grunnoppskriften til alle typer hvetekaker. VIL DU BAKE EN ANNEN TYPE HVETEKAKE? […]
Hvetekake formet som en stjerne med melis på toppen.
porsjoner8

Ingredienser

Safranblanding:

FYLL

Fremgangsmåte

  • Lag safranblandingen ved å varme opp vann med sirup og safran til ca. 60 grader. Hell væsken over i en liten bolle og avkjøl blandingen.
  • Ha kald melk og vann i en bakebolle, og rør ut den ferske gjæren i væsken. Ha i alle de tørre ingrediensene og romtemperert smør. Elt deigen sammen i 13 minutter på lav hastighet og i 2 minutter på middels hastighet til deigen er smidig og slipper bakebollen. Knar du for hånd, må du påregne omtrent dobbelt så lang eltetid for at deigen skal bli like smidig. Dekk til bakebollen og la deigen forheve i 30 minutter.
  • I mellomtiden lager du fyllet ved å røre sammen romtemperert smør, sukker, vanilje-essens og maizena.
  • Ha deigen over på en ren kjøkkenbenk, del den i 4 like store deler og form de runde som boller.
  • Kjevle ut den ene bollen til ca. 30 cm i diameter og legg den på et bakepapir på stekebrett.
    Smør på 1/3 del av fyllet. Kjevle ut neste bolle og legg den oppå den første. Smør på fyll. Gjenta prosessen med den tredje bollen. Kjevle ut den fjerde bolle og legg på toppen uten å smøre fyll på denne.
  • Marker forsiktig opp et kryss på hele leiven slik at du får fire like store deler. Del disse opp igjen i åtte, og på nytt, slik at du har markert 16 deler. Sett et glass på midten av leiven. Bruk en skarp kniv og del opp alle bitene inn mot glasset. Ta vekk glasset. Ta to biter og rull disse inn mot hverandre 3 ganger og klem endene godt sammen til en pen avslutning. Gjenta dette med alle delene til du har en fin stjerne. Dekk stjernen med et kjøkkenhåndkle (og gjerne plast over håndkledet), og la den etterheve i ca. 60 - 90 minutter, eller til den har hevet seg dobbelt så stor. Hvor lang tid hevingen tar, er litt avhengig av hvor varm det er i rommet. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 180 grader med vanlig over- og undervarme.
  • Pensle hvetekaken med egg og strø over perlesukker. Kaken stekes på midterste rille i tek midt i ca. 30 minutter eller til den har fått en pen og gyllen farge. Avkjøles på rist etter steking. Dryss gjerne på et tynt lag med melis innen servering!

Notes

Baketips!

Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst, vil hvetekaken bli enda mer luftig og fin!
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top