Julekake
Julekake hører julen til, og smaker aller best nystekt med godt smør, brunost eller rørt syltetøy. I denne oppskriften bruker vi like deler med rosiner og sukat. Ikke alle er like glad i sukat, og det kan gjerne erstattes med annen tørket frukt som tranebær eller hakket tørket fiken.
porsjoner2
Ingredienser
Fordeig
- 1 dl kaldt vann
- 35 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
- 250 g hvetemel
- 60 g sukker
Hoveddeig
- 500 g hvetemel
- 60 g sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 1 ss Idun Ferskere Bakst (valgfritt)
- 15 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
- 1 stk egg
- 300 g tørket frukt (rosiner)
- 1,5 dl kaldt vann
- 150 g romtemperert smør i terninger
Pensling
- 1 stk sammenvispet egg
Fremgangsmåte
Fordeig
- Ha væsken i en bakebolle og rør inn smuldret gjær. Hell i mel og sukker og elt deigen sammen på lav hastighet i 6 minutter. Dekk til bakebollen og la deigen stå i romtemperatur i omtrent 120 minutter.
- Mens deigen hever, legg rosinene lunkent vann i ca. 20 minutter, sil av vannet og legg rosinene på et tørkepapir.
Hoveddeig
- Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle med væsken. Ha i fordeigen som nå har stått en stund og elt deigen sammen med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet, og i 5 minutter på middels hastighet. Ha i rosinene og elt deigen i 2 minutter til på lav hastighet til rosinene er godt blandet inn.
- Del deigen i to like store deler og form til to store julekaker (boller eller brødfasong) og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til med et klede og plast over slik at deigen ikke klistrer seg fast i plasten. La julekaken etterheve i ca. 60 - 90 minutter, eller til de er blitt dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 190 grader med vanlig over- og undervarme.
- Bruk en ren kniv eller et barberblad og lag et snitt på toppen. Pensle med sammenpisket egg og stek julekakene midt i ovnen i ca. 35 - 45 minutter. Avkjøl kakene på en bakerist etter steking. Nyt gjerne de nystekte julekaker med godt smør og brunost!
Tips og triks
Ved bruk av Idun Ferskere Bakst vil julekakene holde seg ferske og fine lengre. Oppbevarer du de avkjølte julekaker i plast, holder de seg ferske og fine i ca. 3 - 5 dager. Julekakene er også godt egnet til å fryses ned - husk på pakk de inn i egnede fryseposer.
Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker