Kanelsnurrer eller kanelboller
Kanelsnurrer eller kanelboller med hjemmelaget kanelfyll er vel noe av det beste som finnes. Denne gjærdeigen er ikke like søt som en bolledeig, siden snurrene skal fylles med et søtt og godt fyll. Deigen kan selvsagt brukes til knuter, skoleboller og annen søt gjærbakst med godt fyll.

porsjoner20
Ingredienser
- 150 g romtemperert smør i terninger (gjerne laktosefri)
- 5 dl kaldt vann (eller melk)
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst (valgfritt)
- 1000 g hvetemel
- 150 g sukker
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 50 g fersk gjær for søte deiger
- 1 stk sammenvispet egg til pensling
- perlesukker til pynt
KANELFYLL MED SMØR
- 100 g romtemperert smør (gjerne laktosefritt)
- 8 ss brun farin eller vanlig sukker (vi synes snurrene smaker best med brun farin)
- 2,5 ss kanel
... eller kanelfyll med marsipan:
- 400 g ODENSE Ekte marsipan, revet
- 1,7 dl kaldt vann
- 4 ss kanel
Fremgangsmåte
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Elt med deigen smidig med eltekrok i 13 minutter på lav hastighet, og i 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk på deigen. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid. Dekk til deigen og la den forheve i ca. 30 minutter.
- Kjevle deigen ut til et rektangel ca. 60 x 30 cm. Smør på et tynt lag med romtemperert smør og strø på med brun farin/sukker og kanel. Velger du å bruke kanelfyll med marsipan, rasp marsipanen grovt på et rivjern i en bolle. Ha deretter i vann og kanel. Pisk sammen til en masse, eller kna sammen med rene hender. Fyllet smøres jevnt utover leiven. Rull leiven sammen fra langsiden og legg skjøten ned.
- Skjær rullen i ca. 3 cm tykke skiver og legg på stekebrett med bakepapir eller i muffinsformer. Etterhev snurrene tildekket i ca. 60 - 90 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader med vanlig over og undervarme.
- Stek snurrene i ca. 12 -15 minutter og avkjøl kanelsnurrene på en bakerist etter steking. Lag melisglasur av vann og melis og ha over de avkjølte snurrene. Noen dråper sitron eller romessens vil heve smaken på glasuren.