Kaninboller
Morsomme og enkle kaninboller er perfekt til påsken, barneselskap eller piknik i parken. De er som vanlige boller, men med en lettvint vri. Du kan også ha i rosiner eller grovhakket sjokolade. Disse er uten.
Ingredienser
Hvetedeig
- 5 dl kaldt vann
- 1150 g hvetemel
- 200 g sukker
- 200 g romtemperert smør
- 15 g grovmalt kardemomme
- 1 pk rød tørrgjær eller 50 g fersk gjær
- 1 ss luftigere bakst (kan droppes)
- 2 ts salt
- 1 egg
Annet
- 1 egg til pensling
- 50 g mørk sjokolade
- litt melis til servering
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene i en kjøkkenbolle som hører til kjøkkenmaskinen, og elt på lav hastighet i 5 minutter. Øk hastigheten noe og elt i 10 minutter til, til du har en blank og elastisk deig som løsner fra bollen, det gjør ikke noe om den er litt løs. Den vil bli noe fastere under forheving.
- Dekk med en tallerken eller plastfolie og hev til dobbel størrelse. Ca 1 time.
- Del deigen i 20-30 emner. Trill de runde og så litt avlange. Legg de over på et stekebrett med bakepapir og la heve til dobbel størrelsen.
- Sett ovnen på 200 grader over og undervarme.
- Pisk egget lett sammen og pensle bollene. Bruk en skarp saks, og klipp to hakk ved den ene enden av bollene. Bruk gjerne en tannpirker til å stikke to hull til øyne. Så er det lettere å pynte med smeltet sjokolade etter steking.
- Sett brettet midt i ovnen og stek i 10-15 min til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden variereretter størrelsen på bollene og fra en ovn til en annen. Løft over på rist og avkjøl.
- Smelt sjokoladen over vannbad og ha over i en liten sprøytepose, eller lag et kremmerhus med matpapir. Sett bollene inntil en fjøl eller kant så “ansiktene” peker oppover. Klipp et lite hull i sprøyteposen og lag små øyne på kaninene. La bollene stå på høykant til sjokoladen har stivnet.
- Server med et lett melisdryss over bollene.