Karamellpudding
Hjemmelaget karamellpudding må være en av julens beste desserter! Vi anbefaler å servere den med pisket krem, toppet med en nydelig karamell- eller fudgesaus fra Idun. Flere av julens dessert-oppskrifter finner du lenger ned på siden.

porsjoner5
Ingredienser
Til glasering:
- 1 dl sukker
- 2 ss vann
- 1 liters ildfast sylindrisk form
Karamellpudding:
- 5,5 dl helmelk
- 1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljeessens)
- 1 dl sukker
- 3 stk egg
- 3 stk eggeplommer
Annet:
- Pisket krem
- Idun Karamell Fudgesaus
Fremgangsmåte
- Glasering: Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. Varm opp på medium varme og rist litt på kjelen underveis til alt sukkeret har smeltet og fått en gylden farge. Ikke la deg friste til å røre i karamellen, da kan det komme sukkerkrystaller i karamellen som ikke vil smelte. Hell karamellen i en liten brødform. Vend forsiktig rundt på formen så sidene blir dekket av karamell. Om karamellen kjølner før du rekker å få alle sidene perfekt dekken, så gjør ikke det noe. Når karamellen slutter å renne setter du formen opp ned på en tallerken. Sett til side.
- Karamellpudding: Forvarm ovnen til 175 grader. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha stang, frø og melk i en kjele og varm opp til melken ryker. Trekk til side og sett på lokk. Så får vaniljestangen trukket mens du gjør resten klart.
- Pisk sukkeret inn i eggene og eggeplommene til alt er godt blandet og litt luftig. Ta vaniljestangen ut av melken. Pisk i eggene mens du heller i den varme melken i en tynn stråle. Sil blandingen over i den glaserte formen.
- Sett formen i en langpanne i den nederste delen av ovnen. Hell varmt vann i den ildfaste formen så det står ett godt stykke opp langs den glaserte formen. Skru temperaturen til 165 grader. Reguler temperaturen underveis i stekingen. Vannet må ikke koke for da blir puddingen pipet. Det vil si at små luftbobler går igjennom puddingen og lager små faste striper/kanaler i den.
- Bak puddingen i omtrent 40 minutter eller til det ikke fester seg noe på en nål eller pinne når den blir stukket i puddingen. Avkjøl til romtemperatur, dekk til og sett i kjøleskapet over natten.
- Hvelv karamellpuddingen over på et fat og server med pisket krem, toppet med karamell fudgesaus.
Notes
Tips! Når man lager hjemmelaget karamellpudding starter du man ved å glasere formen med karamell. Da får puddingen ligget og godgjort seg i karamell over natten, og blir enda bedre!
Julens desserter
- Alle
- 17.mai
- Alle merkedager
- Alle oppskrifter
- ALLERGIVENNLIGE
- Andre surdeigsoppskrifter
- ANLEDNING
- Baguetter
- Bakehjelpemidler
- Barnebursdag
- Boller
- Boller og søt hvetebakst
- Brød
- Eltefritt
- Essenser
- Farsdag
- Fastelavn
- Fersk gjær
- Festkaker
- Focaccia
- Formkaker
- Fyll til kaker og gjærbakst
- Glutenfritt
- Halloween
- Hverdagsbrød
- Hvetekaker
- Iskrem
- Jul
- Julekaker
- Kakepynt
- Kaker
- Konfekt
- Lapper
- Lucia
- Morsdag
- Muffins
- Øvrige hevemidler
- Pai
- Pannekaker
- PANNESTEKT
- Påske
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza med kjøtt
- Pizzagjær
- Pizzasnurrer
- Pølse- og hamburgerbrød
- PRODUKTER
- Rundstykker
- Snurrer
- SØT GJÆRBAKST
- Spesialbrød
- Spesialpizza
- SURDEIG
- Tørrgjær
- Uten egg
- Uten melk
- Valentine
- Velg område
Alle
- Alle
- 17.mai
- Alle merkedager
- Alle oppskrifter
- ALLERGIVENNLIGE
- Andre surdeigsoppskrifter
- ANLEDNING
- Baguetter
- Bakehjelpemidler
- Barnebursdag
- Boller
- Boller og søt hvetebakst
- Brød
- Eltefritt
- Essenser
- Farsdag
- Fastelavn
- Fersk gjær
- Festkaker
- Focaccia
- Formkaker
- Fyll til kaker og gjærbakst
- Glutenfritt
- Halloween
- Hverdagsbrød
- Hvetekaker
- Iskrem
- Jul
- Julekaker
- Kakepynt
- Kaker
- Konfekt
- Lapper
- Lucia
- Morsdag
- Muffins
- Øvrige hevemidler
- Pai
- Pannekaker
- PANNESTEKT
- Påske
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza med kjøtt
- Pizzagjær
- Pizzasnurrer
- Pølse- og hamburgerbrød
- PRODUKTER
- Rundstykker
- Snurrer
- SØT GJÆRBAKST
- Spesialbrød
- Spesialpizza
- SURDEIG
- Tørrgjær
- Uten egg
- Uten melk
- Valentine
- Velg område