Vaffel med is
Nå kan du lage deg en supergod vaffel med is hjemme! I denne oppskriften finner du fremgangsmåter for å lage tre populære iskremsmaker: sjokolade, bringebær og pistasj. Velg din favoritt, eller lag alle tre! I denne oppskriften har vi brukt ismaskin, men du kan lett lage iskrem uten.
Ingredienser
Basisingredienser iskrem
- 2,5 dl helmelk
- 2,5 dl fløte
- 4 store eggeplommer
- 250 g sukker
Til sjokoladeis
- 200 g mørk sjokolade
Til bringebæris
- 300 g bringebær (de kan være frosne eller friske bær)
Til pistasjis
- 3 dl ristede, usaltede pistasjkjerner
- 0,5 ts Idun Mors hjemmebakte Mandelessens
Vaffelrøre (til ca 5 store vafler)
- 250 g hvetemel
- 90 g sukker
- 0,5 ts bakepulver
- 1 ts kardemomme
- 4 dl kefir (eller skummet kulturmelk)
- 100 g smeltet smør
- 4 stk egg
Fremgangsmåte
Iskrem
- Varm melk og fløte i en tykkbunnet kjele til det ryker. Visp eggeplommer og sukker til tykk eggedosis og hell i den varme melken i en tynn stråle mens du visper. Hell tilbake til kjelen og varm under omrøring på medium varme i 8-10 minutter til det tykner. Det må ikke koke.
Sjokoladeis
- Finhakk sjokoladen og rør inn i den fortsatt varme iskremen. Rør til sjokoladen har smeltet. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet.
Bringebæris
- Press bringebærene gjennom en finmasket sil for å fjerne frøene og rør inn i kremen. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet.
Pistasjis
- Hvis du ønsker en fin grønnfarge på iskremen kan du starte med å fjerne det tynne skallet på pistasjkjernene. Kok opp vann i en kjele og hell i kjernene. La stå og trekke i et par minutter til skallet har begynt å løsne. Hell av vannet og fjern skallet fra alle kjernene. Ha pistasjkjernene over i en blender og kjør de lenge til du har en tykk pasta. Hell den varme iskrem-røren over i en bolle, og visp inn pistasjkjernene og mandelekstrakt. Dekk med plastfolie og avkjøl helt i kjøleskapet.
Når isen (uansett smak) er helt avkjølt
- Hell den i en ismaskin, og kjør til iskrem. Ha over i en lufttett beholder og sett i fryseren i minst fire timer, til isen er helt fast.
Vafler
- Bland alt det tørre sammen i en bolle. Mål opp kefir og rør inn smør og egg. Hell det våte i det tørre og rør godt sammen til du har en klumpefri røre. La svelle i 20 minutter før steking.
Montering
- Lag kremmerhus til vaflene med matpapir og klistemerker/teip. Rull vaffelen sammen i den ene enden og legg i kremmerhuset. Ha kuler med is i vaffelen og topp gjerne med friske bær, pisket krem og ikke minst gode iskremsauser.