Ekstra grove hamburgerbrød
Ekstra grove hamburgerbrød er et sunnere alternativ til fine brød. Denne oppskriften er laget av bakermester Ørjan Eriksen fra Baker- og Konditorlandslaget, for Idun Mors hjemmebakte.
porsjoner10
Ingredienser
Gjærdeig
- 400 g rugmel, fint
- 400 g hvetemel
- 0,5 ss ferskere bakst (valgfritt)
- 1 ss sukker
- 1,5 ts salt
- 15 g fersk gjær original
- 30 g maltekstrakt
- 30 g romtemperert smør
- 4 dl kaldt vann
- litt sesamfrø til topping
Fremgangsmåte
- Vei opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle sammen med smuldret gjær og maltekstrakt. Hell i 3/4 av vannet og elt deigen sammen med eltekrok på laveste hastighet i 5 minutter. og middels på hastighet i 8 minutter. Tilsett romtemperert smør i terninger, resten av vannet og elt i 2 - 3 minutter til. Dekk til bakebollen, og la deigen forheve i 2 timer, eller til den er dobbelt så stor.
- Del deigen i 10 like store deler à ca. 100 gram, form til boller og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev i ca. 20 - 30 minutter. Trykk deretter bollene flate med håndbaken, dekk til igjen og fortsett å heve til dobbelt størrelse i ca. 60 minutter.
- Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme. Pensle hamburgerbrødene med vann og strø på med sesamfrø.
- Stek hamburgerbrødene på midterste rille i ca. 8 - 10 minutter. Avkjøl på rist etter steking.
Tips og triks
- Spiser du ikke alle hamburgerbrødene med det samme, kan de fryses og tas opp etter behov.
- Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst, vil hamburgerbrødene holde seg ferske og fine lenger!