Eplekake i bakeform
Hvetekake i langpanne med friske epler og mandler. Enkelt å greit å lage!
porsjoner12
Ingredienser
- 40 g romtemperert smør eller margarin
- 1,5 dl kald melk
- 30 g fersk gjær for søte deiger
- 0,5 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 0,25 ts salt
- 2 ss sukker
- 270 g hvetemel
- 1 stk sammenvispet egg til pensling
Toppin
- 1 stk egg
- 4 ss hvetemel
- 0,5 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 0,5 dl sukker
- 0,5 dl hakkede mandler
- 30 g kaldt smør
Pynt
- 3 stk epler
- 50 g høvlede mandler
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene for deigen i en bakebolle med væsken og romtemperert smør i terninger. Elt deigen sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter. Dekk bakebollen til med plast og la deigen forheve i ca. 30 minutter.
- I mellomtiden lages krymmel som skal på toppen av kaken. Bland alle ingredienser i en bolle og kan sammen med hendene til det smuldres opp i små biter.
- Kjevle deigen ut til et rektangel ca. 30 x 20 cm og legg i en bakeform i noenlunde samme størrelse. Dekk til med plast og la deigen etterheve i ca. 60 - 90 minutter eller til den er dobbelt så stor. Formvarm i mellomtiden ovnen til 225 grader.
- Pensle toppen med sammenvispet egg. Fjern kjernen på eplene og skjær i tynne skiver som legges på toppen. Strø over krymmelet og høvlede mandler til slutt.
- Stek kaken på nederste rille i ca. 15 – 20 minutter eller til den har fått en pen og gyllen farge på toppen.
- Skjær eplekaken opp i biter og servér.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst, vil kaken holde seg fersk og fin lenger. Det er spesielt nyttig hvis du skal bake kaken dagen før den skal serveres.