Muffins

De aller fleste muffins er lette å lage og man trenger lite utstyr for å trylle frem disse herlige småkakene på kort tid.

Muffins på en rosa tallerken.

En muffins oppskrift – mange muligheter

En grunnoppskrift består av fire ingredienser; mel, sukker egg og fett (smør eller olje), men man kan selvsagt smakstilsette grunnoppskriften. Andre ingredienser som gir smak kan være revet sitronskall, kaffe, essenser, nøtter, sjokolade, friske bær eller tørket frukt.

For de som ikke tåler egg, melk eller hvetemel finnes det varer som kan erstatte disse produktene i en oppskrift. Se eksempler på slike oppskrifter lenger ned på siden.

 

Hvordan lage muffins

Muffins kan lages på forskjellige måter. Det er rekkefølgen som ingrediensene tilsettes i, og måten de blandes på som vil påvirke det ferdige resultatet.

Den mest vanlige måten å lage muffins på, er å starte med å vispe sammen egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Deretter rører man inn de tørre ingrediensene vekselvis med sammenvispet egg.

Ønsker du å tilsette mer smak og konsistens på muffinsene, kan du røre inn hakkede nøtter, sjokolade eller tørket frukt helt til slutt. Husk å ikke røre for mye og for lenge, for man ønsker å beholde de luftboblene som er oppstått i røren.

Artikkelen fortsetter under bildet

Muffinsrøre i en bakebolle.

 

Smør, margarin eller olje i muffins?

Smør består av kjernet fløte som gir en ekstra god smak på muffinsene. Du kan bruke vanlig eller usaltet smør, men smøret bør være romtemperert før bruk.

Margarin består av rapsolje, fast fett, vann og skummet melk. Margarin bør også være romtemperert før bruk.

Raps–  eller solsikkeolje er smaksnøytrale oljer man kan bruke i en muffins oppskrift. Olje er et godt alternativ til smør om du ikke tåler melk eller laktose. Bruker du olje i en oppskrift, må fremgangsmåten for å lage muffinsrøren endres litt. Da blander du først alle tørre ingredienser i en bakebolle og tilsetter dermed oljen vekselvis med sammenvispet egg.

 

Grunnoppskrift på muffins

12 stk

180 g romtemperert smør
180 g sukker (eller melis)
3 stk romtempererte mellomstore egg
180 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker (valgfritt)

 1. Forvarm ovnen til 220 grader med vanlig over–  og undervarme.
 2. Pisk sukker (eller melis) og smør til en lys og luftig eggedosis.
 3. Tilsett sammenvispet egg og de tørre ingrediensene vekselvis under omrøring med en slikkepott. Ikke rør for hardt og for lenge, slik luften røres ut.
 4. Fordel røren i mellomstore muffinsformer, ca.  3/4 dels fulle.
 5. Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 12 – 15 minutter til de har fått en gyllen og fin farge. Avkjøl muffinsene etter steking.

Husk at stekeovner er forskjellige. Sjekk derfor om muffinsene er ferdig stekt ved å stikke en kakepinne i midten av muffinsen etter ca. 10 – 12 minutter. Er det ikke kakerøre igjen på pinnen når du trekker den ut, er muffinsene ferdig stekt. Steketiden kan også variere ut fra hvor store muffinsformer du bruker og hvor tykke de er.

 

Blåbærmuffins

Vend forsiktig inn hele blåbær i røren helt til slutt. Friske norske blåbær smaker aller best. Bruker du fryste bær, kan du røre de inn mens de er frosne.

Sjokolademuffins

Ha i 1 – 2 teskjeer med bakekako sammen med melet innen du tilsetter det tørre sammen med eggedosisen. Det smaker ekstra godt med sjokoladebiter i muffinsene, men bruk sjokolade som har over 55 % mørk. Hakk sjokoladen og rør det forsiktig inn i muffinsrøren helt til slutt.

Vaniljemuffins

Ofte smaker lyse muffins best med litt smak av vanilje. Det finnes mange alternativer når det kommer til smakstilsetning av vanilje. I vår grunnoppskrift på muffins, kan du tilsette 1/2 ts vaniljeessens, 1, 5 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang.

 

Hvordan pynte muffins

Muffins med kakepynt.

Muffins kan pyntes på utallig måter, for det din fantasi som sette grenser for dette.

Lager du muffins med frosne bær, vil kanskje et dryss med melis gjøre seg best på muffinsene. Sjokolademuffins kan gjerne pyntes med en sjokoladeglasur toppet med hakkede nøtter eller en form for kakepynt som du kjøper i butikken.

Skal du ha et barneselskap eller lage muffins til merkedager som eksempelvis påske eller Valentines Day, kan en melisglasur gjøre susen. Melisglasur kan lages i forskjellig farger og tilsettes smaker i form av essenser.

Vil du ha pynt på toppen av glasuren, så husk å legge på pynten innen glasuren stivnet helt.

 

Uten eller med egg?

Egg gir farge, struktur og smak i muffins ved siden av at det hjelper til med å binde røren sammen. Bruk alltid romtempererte egg ved baking av muffins.

Man kan godt lage gode muffins uten egg, men strukturen blir kanskje ikke like luftig og lett som om du baker med egg.

 

Oppskrift på muffins uten egg

12 stk

180 g hvetemel
170 g sukker
1,5 ts bakepulver
1,5 dl melk (alternativ er ris, – mandel eller havremelk)
100 g smeltet smør (Melange uten melk er et alternativ)

Ønsker du å tilsette smak?

+ 1 ts vaniljesukker
+ 1 ts essens (karamell, vanilje, sitron o.l)
+ 1,5 ss bakekako

Vaniljesukker og bakekako blandes med de tørre ingrediensene.

 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader med vanlig over–  og undervarme.
 2. Smelt smøret og trekk kasserollen til siden og tilsett melken.
 3. Ha de tørre i en bakebolle og rør i væsken forsiktig til en jevn røre med en slikkepott.
 4. Fordel rører i 12 mellomstore muffinsformer
 5. Stek muffinsene på midterste rille i ca. 12 – 15 minutter.

 

Muffins uten melk?

I en basis oppskrift på muffins er det ikke melk, men det finnes melk i smøret. Da kan du erstatte smør med Melange uten melk.

I muffinsoppskrifter uten egg, finner du gjerne melk. Som erstatning for vanlig melk kan du for eksempel bruke rismelk, mandelmelk eller havremelk.

 

Oppskrift på glutenfri muffins

Tåler du ikke gluten kan du fint lage glutenfrie muffins. Det finnes en rekke oppskrifter, men det enkle er ofte det beste.

Nystekte glutenfri muffins

Glutenfrie muffins

100 g smeltet smør
125 g sukker
2 stk mellomstore romtempererte egg
150 g Toro glutenfri fin kakemiks
0,5 ts fiberhusk
1,5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk

 1. Forvarm stekeovnen til 175 grader med vanlig over– og undervarme.
 2. Smelt smøret og sett til siden.
 3. Visp sammen egg og sukker til en lys eggedosis.
 4. Bland de tørre ingrediensene i en bolle og rør det inn i eggedosisen vekselvis med melk og smeltet smør, til en jevn røre (bruk gjerne slikkepott). Ikke rør for hardt og for lenge slik at du rører ut luften fra røren.
 5. Ha muffinsformer i et muffinsbrett og fordel røra ca. 2/3 dels fulle i formene.
 6. Stek muffinsene på midterste rille i ca. 12 – 15 minutter. Avkjøl etter steking.

 

Forskjellen mellom muffins og cupcakes

Cupcake oppskrift viser cupcakes med farget smørkrem på toppen.

I Norge er forskjellen mellom en cupcake og en muffins ikke veldig stor. Den største forskjellen de fleste konditorer beskriver, er at på cupcakes brukes det en krem på toppen.

Hvordan krem dette er, kan også variere, med en frosting av smørkrem er det mest vanlige. Man kan også lage lettere kremer som ostekrem eller rett og slett pisket krem. Cupcakes pyntes gjerne litt ekstra med flott kakepynt.

 

Oppbevaring

Muffins smaker aller best samme dag som de lages. Ingen tvil om det.

Blir ikke muffinsene spist opp samme dag, kan de lagres i en lufttett boks. Oppbevarer du boksen litt kjølig, er muffisene gode i ca. 3 – 5 dager.

Muffins kan også fryses ned i fryseposer. Desto tidligere du fryser de ned, desto bedre er de når de tines opp igjen.

Har du blitt inspirert til å bake mer, finner du enda flere spennende oppskrifter her.

 

Andre baketips

Scroll to Top