Surdeigsbrød med geitost, rødbeter og timian
Surdeigsbrød med geitost, rødbeter og timian smaker himmelsk godt. Her er det mange gode smaker ved siden av surdeigen som gjør brødet helt fantastisk. I denne oppskriften bruker vi en bakeklar surdeig ved siden av en liten mengde med fersk gjær.
porsjoner3
Ingredienser
DAG 1 - Fordeig
- 150 g bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 4,5 dl kaldt vann
- 150 g durum-mel
- 100 g sammalt hvetemel, fin
- 3 dl rå rødbeter, raspet
DAG 2
- 25 g fersk gjær original
- 1 dl olivenolje
- 600 g hvetemel
- 2 ts hakket frisk timian
- 100 g geitost i terninger
- 1 ss honning
- 2,5 ts salt
Fremgangsmåte
- DAG 1 - Fordeig Bland sammen alle ingredienser for første dagen i en bakebolle. Dekk til med plast og la det stå å svelle i et par timer, eller natten over.
- DAG 2 Smuldre opp den ferske gjæren i fordeigen og tilsett resten av ingrediensene for andre dag, unntatt saltet. Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i 10 minutter og tilsett saltet. Elt videre på lav hastighet i 5 minutter. Deigen skal være elastisk.
- Legg deigen i en smurt bakebolle, dekk til med plast og la den heve i 60 minutter. Kna deigen sammen på en melet kjøkkenbenk og legg deigen tilbake i den smurte bakebollen. Dekk til med plast og hev ytterligere i 60 minutter.
- Velt deigen forsiktig over på en melet kjøkkenbenk og del den i 3 like store biter. Form til runde brød og legg i melet hevekurver. Dekk til og etterhev ytterligere i ca. 60 minutter.
- Forvarm i mellomtiden stekeovnen din til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Velt brødene forsiktig ut av hevekurvene på stekebrett med bakepapir. Sett brødene på nederste rille i ovnen og stek de i ca. 30 - 35 minutter til de har fått en pen og gyllen farge.
- Avkjøl surdeigsbrødene på bakerist etter steking.