Slik bruker du opp gammelt brød

Norske husholdninger kaster enormt mange brød om året. Det kan du bidra til å gjøre noe med. Brød holder lenger om det oppbevares riktig, og begynner brødet å bli tørt, kan det forvandles til nye gode matretter.
bread, baked, loaf-4183225.jpg

Holdbarhet på brød

Hvor holdbart brødet du kjøper er, kommer an på hvor grovt brødet er og om det er tilsatt et bakehjelpemiddel som forlenger holdbarheten. Det er nemlig litt forskjell på brødene.

Grove brød som inneholder grovt mel eller korn, holder i utgangspunktet lenger på fuktigheten enn finere brødtyper som loff og lignende. Hvor lenge brødet du kjøper er holdbart, er også avhengig av om det er blitt tilsatt bakehjelpemidler i form av enzymer som gjør at brødet holder seg ferskere lenger.

Et gammelt brød oppleves som et tørt brød, men hvordan du oppbevarer brødet hjemme har også mye å si for holdbarheten.

Kjøp ditt eget bakehjelpemiddel

Baker du dine egne brød, kan du forlenge holdbarheten med å gjøre som mange av bakeriene gjør – tilsette et bakehjelpemiddel.

Idun Mors hjemmebakte Ferskere Bakst er et bakehjelpemiddel som gjør at brød og søt hvetebakst, holder seg ferskt og fint lenger.

Produktet inneholder naturlig hvetemel som bærer av veldig små mengder enzymer, askorbinsyre og hvetegluten. Hvetemel brukes som bærer fordi du allerede baker med mel når du baker. Uten mel som bærer vil det være umulig å dosere enzymene riktig i deigen du lager.

Ferskere bakst

Mugg på brød

Det er viktig å tenke på hvordan du behandler brød. Når du skal skjære opp brød i skiver, ikke hold det med hånden din uten å ha noe imellom selve brødet og hånden. Det er en muggfelle, for det er slik brød raskest får muggdannelse. I håndflaten din, finnes mange sporer som lett fester seg på skorpen og danner mugg.

Oppbevaring av brød

Fine og halvgrove brød oppbevares best romtemperert i en brødboks med utlufting eller i en brødboks av tre, men brødet kan også ligge i en pose av lin eller bomull. Brødet får “puste” og man beholder den sprøe skorpen på brødet.

Velger du å oppbevare brødet i plast, blir skorpen myk. Husk å bruke brødposer som er merket til matbruk. Ikke bruk handleposen, da denne ikke er beregnet for direkte kontakt med mat.

Brød bør ikke oppbevares i kjøleskapet om du vil at brødet skal holde seg ferskt og godt lenge. Den kjemiske aldringen av brød skjer raskest ved oppbevaring mellom 0 – 4 grader, som gjør at brødet blir raskere tørt og smaker gammelt.

Fryse brød

Har du et favorittbrød du ofte kjøper, men som du synes er i det største laget?

Store brød er ikke alltid like lett å spise opp innen det begynner å bli tørt. Da kan det være lurt og dele brødet i to og fryse ned halvparten av brødet i en frysepose. Skjær brødet gjerne opp i skiver innen det fryses, slik at du kan ta ut brødskiver etter behov. På den måten reduserer du svinn av brød i husholdningen drastisk.

Husk å fryse ned brødet mens det er fersk. Fryser du ned brødet som er et par dager gammel, er det like gammel når det tines igjen. Et vanlig brød ligger på ca. 750 gram, men velger du å handle et mindre brød, velger du også å redusere svinn. Det er raskere å spise opp et lite brød fremfor et stort.

LES MER OM TINE OG FRYSE BRØD

Oppskrifter med brødrester

Andre baketips

Scroll to Top