Surdeigsbrød
Surdeigsbrød trenger ikke være komplisert å lage i det hele tatt. Med bakeklar surdeig forenkles prosessen og resultatet er gode surdeigsbrød. Dette er en oppskrift på halvgrove brød som passer fint å spise til hverdags. Ønsker du heller å lage surdeigen fra bunnen av, kan du prøve en av våre oppskrifter på grov eller fin surdeigskultur.
porsjoner3
Ingredienser
- 800 g hvetemel
- 300 g sammalt hvetemel
- 100 g siktet rugmel
- 100 g grov sammalt rugmel
- 0,5 ss Idun Mors Hjemmebakte - Luftigere bakst (valgfritt)
- 2,5 ts salt
- 1 pose bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 25 g fersk gjær original
- 2 ss honning
- 7,5 dl kaldt vann
- 2 ss solsikke- eller rapsolje
Fremgangsmåte
- Blande sammen de tørre ingrediensene med smuldret gjær, honning, olje, surdeig og kaldt vann i en eltebolle. Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 10 - 15 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i minst 2 timer.
- Del deigen i tre like store deler, form til brød om legg på et stekebrett med bakepapir. Dryss litt mel over deigemnene, dekk brødene med plast og etterhev brødene til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden ovnen til 220 grader. Sett en ildfast form med 1 dl varmt vann i bunnen av komfyren slik at det dannes damp.
- Snitt gjerne toppen av brødene med en skarp kniv , og dryss på litt hvetemel, før stekning.
- Sett brødet inn i ovnen på midterste rille (om vannet i formen er dampet bort, tilsett 0,5 dl vann) og stek brødene i ca. 40 - 45 minutter.
Brødene avkjøles på en bakerist etter steking.
Tips og triks
TIPS!
Brødene er godt egnet til å fryses ned. Pass på å avkjøle brødet helt innen det legges i fryseren i lufttette fryseposer.Flere surdeigsoppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Annet
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Høst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Vale
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Annet
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Høst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Vale
- Valentines
- Valentines - Kaker